Merkelova: EU još bez stava

U Nemačkoj i EU još se vode razgovori o tome kakav će biti stav o inicijativi Srbije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: FoNet

Sreda, 01.10.2008.

11:07

Default images

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem Merkelova je naglasila da je veoma važno da misija Euleks radi na celom Kosovu i da je o tome razgovarala sa Tadićem. Tadić je naglasio da Srbija nije promenila svoj stav o Kosovu i da ideja suštinske autonomije ostaje ključni politički plan Srbije.

Tadić je rekao da je misija Euleks dobrodošla na Kosovo, ali da postoje tri uslova - da odluku o tome donese Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, da nema primene Ahtisarijevog plana i da misija Euleks na Kosovu bude statusno neutralna.

Merkelova i Tadić su ponovili da nije tajna da Nemačka i Srbija imaju različite pozicije o pitanju Kosova, a nemačka kancelarka je naglasila da nije došlo do promene stavova o tome tokom današnjeg razgovora.

"Verujemo da Srbija ima evropsku perspektivu", rekla je Merkelova i ponovila da je Berlin odao priznanje Beogradu zbog hapšenja i izručenja haškog optuženika Radovana Karadžića sudu u Hagu posle formiranja nove srpske vlade.

"To je bio veoma bitan signal", istakla je Merkel.

Ona je ocenila da predsednik i Vlada Srbije čine sve da zaokruže saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Merkelova je naglasila da Nemačka podržava primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i EU, ali i primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je rekla da joj je veoma drago što je Tadić ovogodišnji dobitnik nagrade "Kvadriga" za hrabrost u istrajavanju, koju će mu nevladina organizacija Radionica Nemačka dodeliti u petak 3. oktobra.

Merkelova je rekla da ceni hrabrost i političku aktivnost predsednika Tadića.

Tadić je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da se za svoj integritet bori pravnim i diplomatskim sredstvima.

On je obavestio kancelarku Merkel o inicijativi Srbije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i precizirao da je namera Srbije da se proces rešavanja kosovskog pitanja iz političkog polja prevede na polje prava.

"Što se tiče Kosova, Srbija ne pravi nikakve promene u svojoj politici i o tome sam informisao Angelu Merkel", rekao je Tadić.

Tadić je naglasio da je ključni strateški cilj Srbije da postane članica EU i da očekuje da će Nemačka podržati implementaciju Prelaznog trgovinskog sporazuma i kandidaturu Srbije za članstvo u Uniji.

"Bez političke stabilnosti u Srbiji nema političke stabilnosti na Balkanu, bez političke stabilnosti nema ni ekonomskog razvoja, a bez ekonomskog razvoja i političke stabilnosti nema integracije čitavog Zapadnog Balkana uključujući i Srbiju, a to su naši strateški ciljevi" , istakao je Tadić.

On je ponovio da je Srbija čvrsto opredeljena da ispuni svoje političke ciljeve na miran i diplomatski način.

Tadić očekuje da će Nemačka uskoro postati glavni investitor u Srbiji.

Boris Tadić je danas u Berlinu razgovarao sa predsednikom Nemačke Horstom Kelerom, šefom nemačke diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom i gradonačelnikom Berlina Klausom Voverajtom.

Tadić: Veliki značaj srpske dijaspore

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras u Berlinu da je za Srbiju njena dijaspora dragocena veza, ne samo sa Nemačkom, nego i sa drugim zemljama u kojima se nalaze naši ljudi, na putu matice ka ravnopravnom članstvu u Evropsku uniju.

"Utoliko više, što Srbiju narednih godina očekuje veliki preobražaj na putu ka ravnopravnom članstvu u EU, u kojoj naša dijaspora živi već decenijama i koja svojim iskustvima može da pruži značajan doprinos", rekao je Tadić na prijemu koji je organizovala ambasada Srbije u Berlinu povodom obeležavanja 40.godina od bilateralnog sporazuma o zapošljavanju radnika u Nemačkoj.

"Zato sam danas posetio nastavu u našoj dopunskoj školi u Berlinu i vidim da je to oblast u kojoj je saradnja obe zemlje neophodna", rekao je Tadić i ukazao na to da onoliko, koliko je važno da naša deca koja ovde odrastaju, besprekorno govore nemački jezik, toliko je važno da odlično znaju i srpski jezik.

Time će oni, nastavio je Tadić, doprinositi evropskom duhu multikulturalizma i imaće više šansi u globalnoj podeli rada i samo tako će moći da jačaju veze između naših zemalja.

"Srpski jezik i srpska kultura ne treba u Nemačkoj da budu prisutniji samo zato što ovde živi više od pola miliona naših zemljaka, već zato što su utkani u evropsku kulturu i zato što nas na to obavezuju viševekovne kulturne veze između Srba i Nemaca", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je podsetio da je bilateralni sporazum o zapošljavanju radnika u Nemačkoj važan zbog toga što su njime bila regulisana osnovna socijalna i druga prava, gostujućih radnika i zato danas, kako je rekao, i obeležavamo 40.godina od njegovog zaključivanja.

"Mnogo je važnije međutim, da ova godišnjica bude povod da iz četiri decenije života naših zemljaka u Nemačkoj, njihovih dobrih i manje dobrih iskustava, uspešnih i manje uspešnih životnih priča, izvučemo pouke za vreme koje je pred nama", naglasio je on.

To znači da bi, kako je rekao, obe zemlje, i Srbija i Nemačka, trebalo da teže ka tome da unaprede i usklade svoju politiku prema zajednici koja broji više od pola miliona ljudi.

U tom kontekstu za predsednika Srbije su dve stvari posebno značajne – uspešna integracija i jake veze sa domovinom.

"Srbija, sa svoje strane, iskreno podržava težnje zemlje domaćina da se unapredi integracija Srba koji ovde žive u nemačko društvo", rekao je Tadić i ocenio da uspešna integracija znači da naši zemljaci ravnopravnije učestvuju u ovdašnjim društvenim kretanjima i procesima, doprinoseći na taj način boljem imidžu svoje domovine i postajuci pravi most između naših zemalja.

To, kako je rekao, pretpostavlja da imaju jake veze sa svojom maticom, da su zainteresovani za ono što se zbiva u Srbiji i da učestvuju u pozitivnim promenama u našoj zemlji.

Integracija, po Tadićevom uverenju, nije i ne treba da bude pitanje koje se tiče samo zemlje domacina. Ona se tiče i Srbije, jer ukoliko se ne angažujemo dovoljno, ne može se izbeći prirodni proces asimilacije, što dovodi do labavih ili nikakvih veza sa maticom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: