Povučen zahtev za sednicom o vizama

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović obavestila poslanike da je Vlada povukla zahtev za održavanje vanredne sednice parlamenta o viznim olakšicama.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2008.

00:50

Default images

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da očekuje da će Vlada Srbije ponovo parlamentu uputiti predloge zakona koji su neophodni za vizne olakšice i da bi 7. ili 8. oktobra mogla da bude zakazana sednica na kojoj će ti akti biti na dnevnom redu.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je Vlada povukla predloge zakona koji su značajni kao preduslovi za vizne olakšice pošto 1. oktobra počinje redovno jesenje zasedanje parlamenta.

"Očekujem da predloge tih zakona Vlada Srbije ponovo dostavi paralmentu. Postupiću tako da ih u regularnom roku stavimo ponovo na dnevni red i oni će biti naš prioritet", rekla je ona.

Ona je dodala da će sednicu sa tim tačkama dnevnog reda zakazati već sutra, ako u Skupštinu ponovo stignu predlozi zakona.

Slavica Đukić-Dejanović je tu vanrednu sednicu prvobitno na zahtev Vlade zakazala za 26. septembar, ali je njen početak odložen do okončanja sednice koja je u toku.

Slavica Đukić-Dejanović je prethodno za B92 izjavila da će Vlada, zbog opstrukcije opozicije, najverovatnije morati da povuče zakone koji se tiču viznih olakšica. Predsednica parlamenta je objasnila da će ti zakoni, ako ih Vlada sada povuče, biti uvršteni u dnevni red redovnog jesenjeg zasedanja.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić rekao je ranije da Vlada Srbije mora da povuče, iz tehničkih i proceduralnih razloga, predloge zakona potrebnih za stavljanje Srbije na "belu šengensku listu".

Ružić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će ti predlozi automatski biti prosleđeni na redovno zasedanje parlamenta. Sednice redovnog zasednja, najavio je Ružić, počeće verovatno 8. oktobra jer je sedam dana rok koji je potreban za zakazivanje sednice.

Zakoni kasne zbog opstrukcije

Prema dnevnom redu, Skupština Srbije na vanrednom zasedanju, koje je u toku, trebalo je da reši nekoliko kadrovskih pitanja, a potom da pređe na zakone koji se tiču liberalizacije viznog režima.

Ti zakoni će, međutim, neće biti uvršteni u dnevni red redovnog jesenjeg zasedanja, izjavila je gostujući u emisiji “Uvećanje“ na TV B92 info predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

“Da je bilo malo više razumevanja, oni bi bili već usvojeni. Pošto 1. oktobra počinje period redovnog zasedanja, najverovatnije će Vlada morati da povuče te zakone, pa da ih ponovo dostavi u redovnu proceduru“, najavila je predsednica Skupštine.

Osim zakona koji se tiču viznih olakšica, na dnevnom redu jesenjeg zasedanja će se naći i ratifikacija sporazuma koji omogućavaju kreditiranje Srbije, kao i sistemski zakoni.

“Bitno je da mi prvo moramo sve zakone da uskladimo s Ustavom, a to znači do 30. decembra ove godine. Mi smo, kao Skupština, obavestili Vladu o tome, i ja očekujem da se i Vlada angažuje na tom planu. Iako imaju mnoge operativne zadatke, resorna ministarstva će morati i o tome da vode računa“, rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Od početka vanrednog zasedanja, 25. septembra, dan u Skupštini nije prošao bez opstrukcije. Ipak, poslanici su juče uspeli da zavše raspravu o četiri zamenika zaštitnika građana.

Skupština i danas nastavlja raspravu o kadrovskim rešenjima, ali je i ona u senci rasprava između sadašnjih i bivših članova radikala, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ljoveras: Velika šteta za građane

Šef delegacije Evropske komisije Žozep Ljoveras ocenio je da bi odlaganje usvajanja seta "šengenskih zakona" u Skupštini Srbije bila velika šteta za građane Srbije.

"Građani Srbije žele da putuju bez viza u Evropu. Donošenje ovog seta zakona je preduslov za takvo putovanje i odlaganje bi išlo na štetu građana Srbije, rekao je Ljoveras prilikom obilaska Srednje turističke škole na Novom Beogradu sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem.

Obradović je rekao da Vlada Srbije insistira da se ti zakoni što pre stave na dnevni red Skupštine i budu usvojeni.

On je rekao da će očigledno doći do pomeranja rasprave o setu "šengenskih zakona", ali da je ubeđen da će predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović te predloge zakona uvrstiti u dnevni red prvog redovnog zasedanja Skupštine, koje počinje sutra.

LDP: Rasprava o evropskim integracijama

Poslanička grupa LDP zatražila je da se na prvoj sednici redovnog zasedanja parlamenta otvori rasprava o njihovom Predlogu deklaracije o ulozi Skupštine u procesu prijema Srbije u članstvo u EU, kao i predlogu zakona protiv diskriminacije.

Šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović rekao je na konferenciji za novinare da parlament mora da ima mnogo konkretniju i angažovaniju ulogu kada su u pitanju poslovi vezani za evropske integracije.

"Parlament mora preuzeti političku odgovornost u tom poslu i razviti partnerski odnos sa Vladom", naveo je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: