Vlada usvojila dokumenta o Fijatu

Vlada Srbije usvojila je dokumenta neophodna za potpisivanje ugovora o ulaganjima italijanskog "Fijata" u kragujevačku "Zastavu".

Izvor: B92

Nedelja, 28.09.2008.

00:05

Default images

Vlada je dokumenta usvojila na vanrednoj sednici, a potpisivanje ugovora sa "Fijatom" zakazano je za sutra u Beogradu. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je, gostujući u vestima TV B92, da će se zahvaljujući potpisivanju ugovora između italijanskog "Fijata" i kragujevačke "Zastave" obezbediti investicija veća od milijardu evra, kao i veliki broj novih radnih mesta.

"Videli smo da je to 844 miliona evra zajedničkih investicija za automobile. Radi se o 300.000 automobila posle nekoliko godina, sa 200.000 u prvom koraku, i to za neki novi model koji će biti tada prikazan, a to je dodatno prošireno na autobuse i na komponente. To je oko 240 miliona evra investicija. Na to će Srbija dati, otprilike, jednu trećinu, a da bi to osposobila, postoje još dodatne investicije od nekih 200 miliona evra u infrastrukturu“, objasnio je Đelić.

Ugovor Republike Srbije i italijanskog proizvodjača automobila o strateškoj saradnji i zajedničkim ulaganjima, biće potpisan u prisustvu najviših srpskih i italijanskih zvaničnika.

Taj ugovor, kao i Memorandum o razumevanju sa "Ivekom", potpisaće potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i predsednik Fijat-grupe Serđo Markione, a prisustvovaće predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

U ime Vlade Italije, svečanosti će prisustvovati ministar inostranih poslova Franko Fratini, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Potpredsednik Vlade Srbije za privredni razvoj Mlađan Dinkić kaže da je sve spremno za potpisivanje ugovora sa kompanijom Fijat.

"To će svakako u ponedeljak biti najveći ugovor koji Srbija potpisuje u oblasti industrijskog razvoja, jer ukupna investicija Fijata, Iveka i Manjeti Marelija, dakle tri kompanije koje učestvuju u ovom projektu za sada, biće preko milijardu evra i 5.000 novih radnih mesta", rekao je dinkić za Glas Amerike.

Ono što je važno, dodao je Dinkić, je da i Srbija učestvuje u ovom zajedničkom ulaganju.

"Uložićemo 50 miliona evra u novcu kao naš kapital u zajedničkoj kompaniji sa Fijatom. S druge strane, mi ćemo uložiti značajna sredstva u izgradnju infrastrukture u samom Kragujevcu", objasnio je on.

Dinkić je najavio da će u drugoj polovini oktobra neki od glavnih menadžera Dženeral elektrika doći u Beograd, jer žele da ulažu u određene projekte u Srbiji.

Infrastrukturni radovi već u toku

Iako će ugovor o strateškoj saradnji između Fijata i Srbije biti potpisan tek u ponedeljak, infrastrukturni radovi koje je zahtevala italijanska kompanija već su u toku.

Interesovanje za iznajmljivanje luksuznih stanova, za italijanske stručnjake koji stižu u Kragujevac, drastično je poraslo, kao i interesovanje Kragujevčana za kurseve italijanskog jezika.

Da bi se italijanskom Fijatu omogućila nesmetana proizvodnja i transport automobila iz pogona kragujevaccke Zastave, neophodno je obezbediti kvalitetnu infrastrukturu koja bi pratila proizvodnju od 300.000 vozila. Prvi radovi već su počeli.

"Krenuli su radovi na autoputu, kojim se Kragujevac spaja sa Koridorom 10. Trenutno se izvode radovi na autoputu i to na području grada Kragujevca. Planirano je da se ta deonica do kraja godine završi, a da se radovi na području opština Batočina i Lapovo nastave naredne godine", kaže zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković.

"Pripremaju se tehnički uslovi da Kragujevac bude pokriven bežičnim internetom odnosno razmatra se šta je sve neophodno da se to ostvari. Počelo je projektovanje severne obilaznice oko grada. Zapravo, prvo će biti obavljena snimanja terena i izrađen plan detaljne regulacije", objašnjava Zdravković.

Projekat severne obilaznice treba da bude završen do kraja godine, a radovi će početi na proleće. Rekonstrukcija železnice predstavlja najobimniji posao. Za izradu projektne dokumentacije angažovan je CIP.

Pogoni fabrike Zastava automobili biće u potpunosti rekonstruisani.

Predviđena je izgradnja jedne kompletno nove moderne fabrike automobila. Sa najnovijom tehnologijom, najnovijim uređajima i postrojenjima za proizvodnju automobila. Tako da od postojećih Zastavinih objekata ostaju faktički samo zidovi. Sve ostalo, od poda do krova i opreme, biće novo", tvrdi član gradskog veća za privredu Vlado Vučković. Primarna infrastruktura u krugu fabrike takođe će biti potpuno nova.

"To podrazumeva novu trafo stanicu, novu energanu, novo snabdevanje industrijskom vodom, jer Fijat neće koristiti pijaću vodu kao tehnološku za industriju. Biće obavljenja revitalizacija postojećeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i sve ostalo. To će biti jedna ogromna investicija čija vrednost prelazi 80 miliona evra", kaže Vučković.

Proizvodnja nulte serije Fijatovih vozila trebalo bi da počne u decembru 2009. godine. Do tada Kragujevčani imaju vremena da nauče italijanski. Broj polaznika kurseva italijanskog jezika višestruko je uvećan.

"Interesovanje je povećano najavom dolaska Fijata, negde sredinom godine. Ali, od ove jeseni imamo više polaznika. Više od 30 polaznika u četiri grupe, ali i 5-6 kandidata na listi čekanja", kaže Radenko Đorđević iz Zastava obrazovanja.

Zaposleni u kragujevačkim agencijama za nekretnine tvrde da je i interesovanje za iznajmljivanje stanova u širem centru Kragujevca, za potrebe italijanskih stručnjaka koji dolaze u grad, uvećano za 50 odsto. Oni uglavnom zahtevaju konforne, luksuzno opremljene stanove, sa garažama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: