LDP: Zabraniti skup neonacista

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je od MUP-a da zabrani skup koji za 11. oktobar u Beogradu najavljuju neonacističke organizacije.

Izvor: Beta

Nedelja, 28.09.2008.

10:34

Default images

Jovanović je agenciji Beta kazao da policija "mora da stavi do znanja da nije dozvoljeno demonstrirati nasilje, rasizam i pozive na diskriminaciju". Predsednik LDP-a je reagovao povodom najave ekstremnih desničara i neonacista iz "Nacionalnog stroja" i "Srpske krv i čast divizije" da posle prošlogodišnjeg skupa u Novom Sadu održe takav skup u Beogradu.

"U parlamentu ćemo ponovo predložiti Zakon protiv diskriminacije i održavanje sednice o preuzimanju odgovornosti samog parlamenta za obavljanje evropskih poslova", rekao je Jovanović.

On je osudio "višednevni linč" koji se sprovodi protiv predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonje Biserko koja se usudila da, kako je naveo, podseti na ponašanje dela intelektualne elite na fakultetu i u medijima.

"Istovremeno, selektivna 'pravna država' prekršajno goni Biljanu Srbljanović, samo zbog toga što je štitila demokratska načela i ljudska prava suprotstavljajući se nasilnicima. To je trebalo da radi država, ali nije. Ovoga puta će morati i to tako što će zabraniti skup fanatika koji krše zakone i sprečiti njegovo održavanje u Beogradu", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, nemoguće je više trpeti svakodnevne kolapse u Beogradu koje izaziva protest grupe od trideset pristalica Radovana Karadžića koji pozivaju na linč i nasilje i veličaju optuženog ratnog zločinca.

Lider LDP-a je kazao da će početkom oktobra ta partija tražiti i "prvu pravu evropsku sednicu parlamenta".

"Skupština mora da usvoji zakon kojim se esktremisti sprečavaju da uništavaju živote ljudi u ovoj zemlji. Parlament je mesto gde život treba vratiti u zakone. Zato sada tražimo i da se na istoj sednici usvoji predlog naše Deklaracije kojom bi parlament konačno preuzeo vodeću ulogu u evropeizaciji zemlje", zaključio je Jovanović.

Godinu dana posle skupa neonacista u Novom Sadu, ekstremni desničari i neonacisti iz "Nacionalnog stroja" i "srpske krv i čast divizije" najavljuju takav skup za 11. oktobar u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: