Predlozi Međunarodne krizne grupe

Međunarodna zajednica nije ispunila obećanja, pa su izgledi za "de fakto" podelu Kosova po etničkim linijama sve veći, ocenila Međunarodna krizna grupa.

Izvor: B92

Petak, 26.09.2008.

02:00

Default images

U izveštaju "Krhka tranzicija Kosova", Međunarodna krizna grupa navodi da bi EU trebalo da završi razmeštanje svoje misije na Kosovu do kraja godine i da iskoristi svoj uticaj kako bi vlasti u Beogradu, koje žele članstvo u EU, privolela na pragmatičniji pristup novom statusu Kosova.

EU bi trebalo da iskoristi razgovore o kandidaturi Beograda za članstvo kako bi obezbedila razmeštanje svoje misije na Kosovu", navodi MKG, kao i da se Euleks mora razmestiti do 1. decembra, do kada sve strane moraju da pristanu na prelazne aranžmane koji će biti ponovo razmatrani početkom 2010.

U izveštaju objavljenom na internet strani Međunarodne krizne grupe (MKG), ta nevladina organizacija ocenjuje da se međunarodna zajednica nije snašla nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, koja je trebalo da bude "nadgledana" na osnovu plana specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Oni koji su to podržavali nisu održali obećanje zbog protivljenja Srbije i Rusije, nedostatka političke volje i slabe koordinacije, navodi MKG.

Direktor Kosovskog projekta u MKG Aleksandar Anderson rekao je da je na Kosovu "veće nasilje izbegnuto, ali je mir prividan".

Dodao je da su podele među Albancima i Srbima narasle i da će, "ako se nastavi 'de fakto' podela Kosova, Srbi južno od Ibra biti ugroženi, pritisak za prekrajanje granica po etničkim linijima širom bivše Jugoslavije postati sve jači, a izgledi tih zemalja da postanu članice EU sve manji".

U preporukama sadržanim u izveštaju, MKG pored drugog navodi i da bi članice EU trebalo da potvrde opredeljenost za primenu sveobuhvatnih predloga za Kosovo iz Ahtisarijevog plana, kao i da insistiraju da se Kosovo stavi na dnevni red u razgovorima sa Srbijom posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ujedinjenim nacijama se preporučuje da insistiraju na pregovorima sa Srbijom o rekonfiguraciji UNMIK-a u kojima bi učestvovali i predstavnici EU, da nastave smanjivanje UNMIK-a, te da se Srbiji u razgovorima o specijalnim aranžmanima za kosovske Srbe nude samo oni kompromisi koji su u skladu sa mandatom međunarodnog civilnog predstavnika/specijalnog predstavnika EU.

Vlada Kosova, kako preporučuje MKG, treba da izgradi pouzdane profesionalne državne i javne institucije, nezavisne od kontrole političkih partija, da prilagodi tranzicione aranžmane za policiju, sudove i carine u delovima sa srpskom većinom, te da sarađuje sa kosovskim Srbima u stvaranju i primeni odredaba o decentralizaciji.

Vlada Srbije i kosovski Srbi trebalo bi sa predstavnicima EU da se dogovore o punoj operacionalizaciji dveju misija i obezbede da ih kosovski Srbi prihvate, kao i da prihvate prelazne aranžmane i odredbe o decentralizaciji iz Ahtisarijevog plana kao statusno neutralne i da sarađuju sa Prištinom kako bi obezbedili korist i za kosovske Srbe.

U preporukama za NATO, MKG u izveštaju navodi da treba da završi četiri tehnička aranžmana o saradnji Kfora i Euleksa i ponudi jaku podršku misiji EU, posebno u zaštiti njenih operacija severno od Ibra.

Priština odbacila ocene

Najviši zvaničnici Kosova odbacili su ocene Međunarodne krizne grupe da problem podeljene Mitrovice može da izazove lančane političke efekte na Balkanu i podelu po etničkim linijama.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići smatra da će priznanje nezavisnosti najsnažnijih država sveta pomoći širenju vlasti na severu Kosova.

Ubeđeni smo da će međunarodno priznanje i povećanje broja država koje su to učinile omogućiti da Kosovo postepeno proširi vlast u svakom delu zemlje. Podela sigurno nije naša opcija, rekao je Krasnići.

Premijer Kosova Hašim Tači istakao je da se ne može govoriti o podeli Kosova, jer se teritorijalna celovitost ne može dovesti u pitanje.

"Podela se spominje već osam godina, ali se to neće dogoditi", rekao je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: