Novi zakon o planiranju i izgradnji

Novi zakon o planiranju i izgradnji biće veoma rigorozan prema opštinama, institucijama i preduzećima koji ne poštuju zakon, kaže ministar Oliver Dulić.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2008.

16:18

Default images

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da će konačno biti rešen problem vlasništva nad zemljištem, što je do sada bila prepreka dolasku investitora, ali i da će sa tržišta biti eleminisane sve građevinske firme koje varaju građane.

Predug proces izdavanja građevinskih dozvola, kao i nedostatak jasnih pravila poslovanja - ono je što odbija investitore od Srbije.

Direktor američke Agencije za međunarodni razvoj Majkl Harvi kaže da je još veći problem što investitori ne mogu da postanu vlasnici zemljišta na kome treba da grade.

"Kada se vozite Beogradom, vidite blokove i blokove lepih zgrada koje se ne upotrebljavaju ili koje su poluzavršene. Razlog je nedostatak sigurnosti vlasništva nad zemljištem, koji je velika prepreka razvoju srpske ekonomije", kaže Harvi.

"Smatram da, uprkos globalnoj krizi, postoje veliki kapital, koji čeka dobru priliku za investiciju. Srbija može da privuče te investitore ukoliko im pokaže da je jasno odredila pravila igre", kaže Harvi. Novi zakon o planiranju i izgradnji rešiće problem imovine nad zemljištem, a ministar Oliver Dulić najavljuje da će rešiti i problem nedostatka prostornih planova, što je do sada bio izvor korupcije.

"Deo novog zakona će biti podsticajan za opštine da izrade planove prema jednom novom tipu hijerahije koji ćemo uspostaviti, ali ćemo uvesti i sankcije prema onim opštinama koje ne poštuju zakonske rokove", kaže Dulić.

Opredeljenje Ministarstva jeste smanjenje regulative i povećanje kontrole, a to praktično znači da će inspekcije imati veće nadležnosti i da će moći na licu mesta da zaustave izgradnju bez mogućnosti nastavka.

"Ovo ministarstvo će preuzeti i određene mere koje treba da eliminišu preduzeća i pojedince koji varaju građane uzimajući im čitavu ušteđevinu, za koju su ceo život radili", kaže on.

"Došlo je vreme da se zna ko je investitor, ko može da gradi i po kojim standardima mora da se ponaša da bi bio i dalje investitor u Srbiji", kaže Dulić.

Nadležno ministarstvo će inicirati i pravljenje "bele knjige" investitora, a takođe je najavljeno i bolje definisanje uslova pod kojima će poslovati agencije za promet nekretnina, čime će se konačno odrediti ko može da prodaje nekretnine i po kojim pravilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: