Čanak: Promena Ustava, a ne statut

Lider LSV Nenad Čanak kaže da Vojvodina nema koristi od statuta pokrajine, jer je Ustav Srbije jedini put za promenu položaja.

Izvor: B92

Subota, 20.09.2008.

11:51

Default images

Od novog statuta ne treba očekivati jačanje stepena autonomije jer je i aktuelni republički Ustav donet "tako što se Vojvodinom uglavnom bavila Srpska radikalna stranka, isključivo pokušavajući da onemogući postojanje bilo kakvih prerogativa autonomnosti", rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Čanak je u intervjuu "Dnevniku" podsetio na svoj, od ranije predočen stav, da pokrajina treba da ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, pravo na vlasništvo i izvorne prihode.

Lider LSV, jedne od članica vladajuće koalicije u pokrajini, ocenio je da je postojanje statuta kao najvišeg pravnog akta Autonomne pokrajine "već samo po sebi uvredljivo za Vojvodinu" jer je, kako je naveo, pre-Miloševićevske ere Vojvodina imala ustav a ne statut.

Čanak je napomenuo da je LSV ipak podržala prednacrt statuta pokrajine "zato što podržavamo sve što uopšte pominje Vojvodinu kao teritorijalno-politički subjektivitet. Ali, to ne znači da se slažemo sa predloženim rešenjima".

Juče započeta javna rasprava o Nacrtu statuta Vojvodine trajaće do 30. septembra, a za 14. oktobar je najavljena sednica pokrajinske Skupštine na kojoj bi taj dokument trebalo da bude usvojen, pošto prethodno dobije "zeleno svetlo" od Skupštine Srbije.

SPO osudio pretnje Čanku

Pokrajinski odbor SPO u Vojvodini je najoštrije osudio učestale pretnje likvidacijom Nenadu Čanku i zatražio od MUP-a Srbije da lideru LSV i članovima njegove porodice hitno obezbedi punu sigurnost i zaštitu.

"Imajući u vidu da su slične pretnje prethodile brojnim atentatima u poslednje dve decenije u Srbiji, SPO je uveren da ih treba uzeti maksimalno ozbiljno", navedeno je u saopštenju povodom novih pretnji Čanku, objavljenih na internet sajtu "Jutjub".

SPO je protiv svakog oblika govora mržnje i olakog diskreditovanja političkih neistomišljenika "jer su upravo takve pojave dovele do tragičnih događaja poput ubistva Slavka Churuvije, masakra na Ibarskoj magistrali ili atentata na premijera Zorana Đinđića".

Stranka je sa gnušanjem odbacila pozivanje autora pretnji na tradicije "prvog antifašističkog pokreta na tlu Kraljevine Jugoslavije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: