Predlog Alpine-Por za autoput

Alpina-Por uputila je Vladi Srbije predlog o raskidu koncesije za autoput Horgoš-Požega.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 19.09.2008.

01:38

Default images

Za raskid koncesije ta firma traži nadoknadu troškova i koncesiju za deo autoputa Ostružnica-Lajkovac, ili Ostružnica-Čačak. Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, najavljuje da će Vlada veoma brzo odgovoriti na taj predlog.

Nakon što je u petak Vlada Srbije odlučila da raskine ugovor sa koncesionarom za autoput Horgoš-Požega, juče je stigao predlog Alpine-Por.

“Koncesionar je tražio da se određeni troškovi koje je imao da se nadoknade i predložio da se napravi jedna nova manja koncesija da se taj ugovor remodelira i da se dozvoli izgradnja do Ostružnice ili do Čačka. Pod koncesijom bi bio nekadašnji južni deo koncesije Horgoš–Požega i, naravno, to je sada stvar koja treba da se pregovara sa Vladom. Mi ćemo vrlo brzo dati odgovor“, najavio je Dulić.

On smatra da je najbolje da se gornji krak autoputa, deonica od Horgoša do Novog Sada, dužine 108 kilometara, podeli na četiri dela i da se na tenderu pronađu četiri izvođača.

“Dobitak je što će veći broj firmi u istom trenutku moći da radi, dobitak je u tome što mi svakako nemamo para da odjedanput finansiramo ceo autoput i u tome što će uvođenje većeg broja firmi u tender smanjiti cenu tendera“, objašnjava Dulić.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja kaže da će u ugovorima najvažniji biti cena i poštovanje rokova, pa da neće moći da bude kašnjenja.

Mrkonjić: Vlada će raspravljati u ponedeljak

Vlada Srbije će najverovatnije u ponedeljak odlučivati o predlogu austrijskog "Pora" o izmeni koncesionog ugovora o izgradnji auto puta Hogoš-Požega, izjavio je danas u Novom Pazaru ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

"Odluku o tome Vlada će doneti najverovatnije u ponedeljak. Interes Srbije je da prvo krene severna deonica auto-puta kako bi od banaka mogli da dobijemo kredite", rekao je Mrkonjić.

Ministar je ranije izjavio da je Koridor 10 investicija "teška" oko šest milijardi evra i da mora biti završena za dve do dve i po godine zbog Koridora 4 koji se odvaja za Rumuniju i Bugarsku.

Mrkonjić je tokom pre podneva obišao radove na magistralnom putu Kraljevo - Raška na deonici Ušće - Biljanovac koji se finansiraju sredstvima Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

Ministar se sreo sa gradonačelnikom Novog Pazara Mirsadom Đerlekom a posetiće i preduzeće "Novi Pazar put", gde će se upoznati sa stanjem putne mreže u tom kraju.

Mrkonjić će obići gradilište na obilaznici oko Novog Pazara i na magistralnom putu Sjenica - Novi Pazar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: