Mogu li udžbenici da budu besplatni

Država mora da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce, smatra predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2008.

13:18

Default images

Osnov za tu ideju Mićunović nalazi u Ustavu Srbije, koji propisuje da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno. Mićunović je već dobio podršku od ministra prosvete Žarka Obradovića.

Dragoljub Mićunović najavljuje da će podneti inicijativu Ustavnom sudu, koji bi ocenio da li je država u obavezi da obezbedi udžbenike za sve osnovce. On navodi da bi time država doprinela smanjenju nejednakosti među decom.

"S jedne strane, ja sam video tu protivrečnost u Ustavu i zakonima i u praksi. U Ustavu, član 71, stoji da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno. E sad, ako je nešto obavezno, ne možete ga ne učiniti besplatnim, i zato to i stoji", objašnjava Mićunović.

Inicijativu podržava i ministar prosvete Žarko Obradović, koji kaže da je trenutna situacija na tržištu udžbenika neprihvatljiva.

“Ono što ja kao ministar primećujem, udžbenika ima i cena im je visoka i mora da se plati. Ja bih voleo da udžbenika ima, da udžbenici budu besplatni i da to bude deo obrazovnog sistema u Republici Srbiji“, kaže Obradović.

Mićunović je podršku za inicijativu dobio i u Demokratskoj stranci, ali demokrate glavni problem za realizaciju vide u pronalaženju finansijskih sredstava.

"Kad sam ja to prvi put izneo, u vrhu DS-a je dočekano kao dobra ideja, jer hoćemo socijalno odgovornu vladu, hoćemo socijaldemokratsku stranku. Onda je došlo do izračunavanja koliko bi to koštalo i onda se pokazalo da košta i preko 30 miliona evra, pa to je veliki novac, odakle taj novac i tako dalje...", kaže Mićunović.

U Ministarstvu finansija nisu želeli da kažu ima li u budžetu novca kojim bi se finansirala kupovina knjiga za osnovce.

I pored svih teškoća, Dragoljub Mićunović najavljuje pokretanje inicijative pred Ustavnim sudom, a najavljuje i razgovore sa ministrima i premijerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: