Ren: Srbiji status kandidata 2009.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da će Srbija naredne godine steći status kandidata.

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.09.2008.

13:10

Default images

"Naredna godina za Evropsku uniju biće u znaku zapadnog Balkana", kazao je Ren na konferenciji "Proširenje EU - perspektive zapadnog Balkana", koju je u Pragu organizovala češka vlada kako bi predstavila prioritete svog šestomesečnog predsedavanja Uniji od januara naredne godine.

Ren se danas, zajedno sa češkim vicepremijerom za evropska pitanja Aleksandrom Vondrom, priklonio stavu da komplikacije oko Lisabonskog sporazuma o reformi evropskih institucija ne bi smele da predstavljaju prepreku za evropsku integraciju budućih članica i zapadnog Balkana.

"Proces može da se ponešto uspori, ali ne i zaustavi", rekao je Ren.

"Svi na konferenciji su se složili da je taj period češkog predsedavanja prelomni trenutak za zapadni Balkan. Ne u smislu nekih kriza, već što region iz perioda stabilizacije kreće u pridruživanje EU", kazala je nakon konferencije pomoćnica šefa srpske diplomatije za poslove evropske integracije Milica Delević.

Prema njenim rečima, u Češkoj, kao budućem predsedavajućem, i u evropskim institucijama jedinstvena je ocena da to što trenutno na Balkanu nema nekih većih kriza ne znači da regionu ne treba posvetiti pažnju.

"Svi koji su govorili na konferenciji pohvalili su napredak koji je učinila Srbija od osnivanja nove vlade i izrazili optimističko očekivanje da će Srbija tokom sledeće godine steći status kandidata za EU", kazala je Delevićeva.

Na praškoj konferenciji jednoglasan je bio i stav da bi trebalo odblokirati Privremeni sporazum Srbije i EU, budući da Češka, kao i ogromna većina u EU, za razliku od Holandije, ne smatra da saradnju i približavanje Srbije treba uslovljavati izručenjem Ratka Mladića Haškom tribunalu. Oli Ren je izjavio i da je ratifikacija SSP-a u parlamentu povećala šanse da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU u 2009.

"Radikali, koji su tradicionalno bili protiv članstva u EU, uzdržali su se od glasanja, što može da znači bolji nacionalni konsenzus o evropskim ciljevima Srbije", ocenio je Ren.

Prioritet EU u 2009. godini će, prema njemu, biti i Kosovo.

"Kosovo će ostati prioritet tokom češkog predsedavanja" EU u prvoj polovini 2009. godine, rekao je Ren i dodao da je "ključno uspešno razmeštanje misije Euleks" na Kosovu.

"EU je opredeljena za održavanje mira i stabilnosti na Kosovu i za podršku njegovom ekonomskog razvoju, kao i za napredak ka EU kao delu zapadnog Balkana", rekao je evropski komesar.

Češkoj će, prema proceni komesara Rena, u toku predsedavanja najverovatnije preostati i zadatak da dovršava pregovore sa Hrvatskom u nekim od težih poglavlja.

"Hrvatska je na dobrom putu. Očekujem da ćemo preostala poglavlja otvoriti u jesen, ali neka od najtežih pitanja mogu da ostanu za češko predsedavanje", kazao je novinarima Ren.

Ministri iz G17 plus predložili su na današnjoj sednici Vlade da Srbija odmah počne sa primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: