"Diplomatska pobeda Srbije"

Političari i stručnjaci ocenjuju da je odluka da se u dnevni red Skupštine UN uvrsti inicijativa Srbije diplomatska pobeda Beograda.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2008.

00:45

Default images

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je sinoć da jednoglasna odluka Generalnog komitetat UN da u agendu Generalne skupštine UN uvrsti inicijativu Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o zakonitosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova predstavlja veliki uspeh, ali da se još ne treba radovati.

"Ovo je velika diplomatska pobeda, ali nije konačna. Prava pobeda biće dobiti većinu na Generalnoj skupštini", izjavio je Jeremić. "Uspeli smo da pridobijemo 28 zemalja članica Generalnog komiteta UN. Glasale su čak i one zemlje koje su priznale jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije. Smatram da je to dobar znak, ali rano je za trijumfalizam, ima još mnogo da se radi", naveo je šef srpske diplomatije.

Jeremić je kazao da je debata u Generalnom komitetu bila "izuzetno žustra" i da je to bio "jedan od retkih sastanaka na kojem se nije unapred znalo ko će kako glasati".

"Od velikog značaja bila je atmosfera koju su na početku stvorili predstavnici nekoliko država koji su se čvrsto zalagali za usvajanje inicijative", rekao je Jeremić, precizirajući da se radi najpre o Španiji, Argentini i Egiptu.

Jeremić je naveo da su protivnici srpske rezolucije na kraju ostali usamljeni i da su, na predlog predsedavajućeg, revidirali svoj stav.

Ministar spoljnih poslova rekao je da se još tačno ne zna kada će inicijativa Srbije biti stavljena na glasanje na Generalnoj skupštini, kojoj će prisustvovati delegacija Srbije predvođena predsednikom Borisom Tadićem.

"Imamo šanse, imamo plan, mislim da možemo da budemo uspešni, ali rano je za to da počnemo da se radujemo", rekao je Jeremić.

Nasuprot zadovoljstvu Srbije, ambasador Francuske u UN Žan-Moris Riper ocenio je da inicijativa Beograda u Ujedinjenim nacijama ne pomaže naporima da se ubrzaju evropske integracije Srbije. Riper je rekao da se unutar same Evropske unije odvijaju konsultacije o inicijativi Srbije, kako bi Unija prilikom glasanja o toj rezoluciji bila jedinstvena.

"Jasno je da za Evropsku uniju ta inicijativa nije baš od pomoći. Smatramo da - u trenutku kada smo svi posvećeni ubrzanju procesa integracije Srbije Evropskoj uniji - inicijativa Srbije u UN stvara turbulencije koje ne doprinose tom procesu. Mogu da dodam da mi razumemo probleme Srba i njihovo pravo da pokrenu bilo koje pitanje pred Generalnom skupštinom", rekao je Riper.

Podsetimo, i predsednik Srbije Boris Tadić smatra da su odlukom Generalnog komiteta UN o stavljanju na dnevni red rezolucije Srbije diplomatski napori Beograda urodili uspehom.

On je naveo da to nipošto ne znači da je ceo posao obavljen, jer inicijativu Srbije očekuje glasanje na sednici Generalne skupštine UN, a ishod tog glasanja je, prema njegovoj oceni, neizvestan.

Đerić: Tek predstoji teži deo

Do glasanja o inicijativi Srbije pred Generalnom skupštinom UN-a ostalo je još posla.

Stručnjak za međunarodno pravo Vladimir Đerić ocenio je za B92 da tek predstoji teži deo, a to je ubediti članice UN-a da se predlog da Međunarodni sud prave oceni jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, uopšte nađe na dnevnom redu Generalne skupštine.

"Još ima nekoliko koraka koje će Srbija morati da pređe da bi se ovo pitanje zaista i našlo pred Međunarodnim sudom pravde. Prvo, sam dnevni red mora da bude usvojen od strane Generalne skupštine, i drugo, kada bude na dnevnom redu, Generalna skupština treba i da prihvati da uputi zahtev Međunarodnom sudu pravde za davanje savetodavnog mišljenja. Međutim, podsetiću vas da je, prema svom sastavu, generalni komitet naklonjeniji Srbiji nego što će to biti plenom Generalne skupštine, tako da je još uvek neizvesno da li će inicijativna Srbije biti prihvaćena", rekao je Đerić.

Oprezan u oceni kakve su šanse da inicijativa Srbije prođe Generalni skupštinu i stigne pred Međunarodni sud pravde, bio je i državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

"U Generalnoj skupštini, ne zaboravite, imamo 21 od 27 zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, govorim o članicama EU. Ali tu je i Japan, Amerika i Kanada i još neke veoma uticajne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova. Po prirodi stvarii te zemlje će se protiviti, mada im je argumentacija za protivljenje našoj inicijativi veoma slaba. Prosto, niko ne može ni u njihovoj javnosti da ih razume zašto se bore protiv toga da jedna zemlja iskoristi svoje legalno i legitimno pravo da se obrati sudu pravde za mišljenje", kaže Ivanović.

Predstoji, dakle period lobiranja, jer je upravo to, uz neke nove događaje u svetu slične Kosovu, dovelo do toga da generalni komitet inicijativu Srbije stavi među predloge za dnevni red, kaže Vladimir Đerić.

"Moram da kažem da većina posmatrača, uključujući mene, nije bila uverena da ćemo dobiti podršku i u ovom generalnom komitetu. Međutim, očigledno je da je proteklih meseci bilo energičnih aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova i ministra, uz promenu međunarodnih okolnosti - podsetiću samo na sukob u Gruziji, na pitanja Južne Osetije i Abhazije. Znači, sve su to činioci koji su doveli da imamo ovakvu odluku, a ono što ostaje našoj delegaciji u Njujorku, jeste da dalje lobira za tu inicijativu", zaključuje Đerić.

Bogdanović: Vlada vodi ispravnu politiku

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da uvrštavanje inicijative Srbije u dnevni red Generalne skupštine UN pokazuje da Vlade Srbije prema Kosovu vodi ispravnu politiku, pogotovu na međunarodnoj političkoj sceni.

"Ostaje teži deo posla, ubediti većinu u Generalnoj skupštini da prihvate rezoluciju kojom će od Međunarodnog suda pravde biti zatraženo da oceni jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Bogdanović. Bogdanović je kazao da je krajnji cilj Vlade Srbije da pitanje statusa Kosova vrati za pregovarački sto.

"Uvrštenje zahteva Srbije oko Kosova u dnevni red zasedanja Generalne skupštine UN je poruka kosovskim Srbima da republička vlada ne sedi skrštenih ruku i da se ne miri sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti, a istovremeno je i poruka 'nevernim tomama' u Srbiji da Vlada nije odustala od borbe za Kosovo i Metohiju", kazao je Bogdanović.

Ljajić: Realna šansa

Postoje realne šanse da zahtev Srbije za izjašnjavanje Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju kosovske nezavisnosti dobije većinu u Generalnoj skupstini UN, rekao je danas Tanjugu ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Ministar Ljajić se proteklih dana u Njujorku sreo i sa šefovima misija Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, s ciljem da podrže inicijativu Srbije.

"Ono što je rezultat tih susreta je da će neke zemlje sigurno glasati za predlog Srbije, dok će jedan broj njih verovatno ostati uzdržan zbog velikog pritiska nekih zemalja", naveo je on.

Ljajić je ocenio da se nakon svih razgovora "klima značajno promenila u našu korist", što se, kako je rekao, odrazilo i na prihvatanje da se inicijativa Srbije uvrsti u dnevni red Generalne skupštine.

Ružić: Pozitivan pomak

Šef poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić izjavio je da odluka Generalnog komiteta "govori o pozitivnom pomaku i dobijenoj diplomatskoj bici Srbije".
(FoNet)
"Činjenica da je zahtev Srbije da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova usvojen, govori o pozitivnom pomaku i dobijenoj bici Srbije na planu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje", kazao je Ružić.

On je rekao da je važna i činjenica da je ta odluka doneta konsenzusom, što govori o tome da sistem UN nije prestao da postoji.

"Očekujem da će sve članice UN glasati u prilog ovom predlogu rezolucije i da će sve ispoštovati Povelju UN", kazao je Ružić.

Nikolić predlaže i tužbe

Šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić izrazio je zadovoljstvo odlukom Generalnog komiteta da uvrsti inicijativu Srbije u dnevni red Generalne skupštine UN.

On je naveo da očekuje da većina podrži predlog Srbije, "jer bi to bio jedini način da se očuvaju UN".

Nikolić je kazao da je "drugi korak, koji niko još nije predložio, da Srbija tuži neku zapadnu zemlju pred njenih sudom zato što je priznala nezavisnost Kosova i Metohije".

Jovanović: Očekivana odluka

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da je odluka Generalnog komiteta očekivana, ali da kosovski problem nije nastao u UN, pa tamo ne može ni da bude rešen. Jovanović je ponovio stav te stranke da je rešenje statusa Kosova moguće jedino kroz dogovor Beograda i Prištine.

"Insistiranje na pogrešnoj politici i nespremnost da se sagleda realnost dovelo je do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i prekida komunikacije između kosovskih Albanaca i Srba", rekao je lider Libernalno-demokratske partije.

Todorović: Strah od "200 Kosova"

Šef poslaničke grupe SRS-a u Dragan Todorović ocenio je da je glavni razlog što je prihvaćena srpska inicijativa najava da će se u svetu dogoditi skoro 200 novih slučajeva sličnih Kosovu.

"Takođe, događanja oko Abhazije i Južne Osetije ohladila su mnoge glave i shvatili su da se razmišljanje da će Kosovo biti specifičan slučaj koji će ostati izolovan pokazalao kao pogrešno", rekao je Todorović.

Aligrudić: Nedostatak hrabrosti Srbije

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je da Srbija nije izabrala najbolje ni dovoljno hrabro sredstvo za zaštitu svog teritorijalnog integriteta, čak i ako Generalna skupština UN prihvati inicijativu da se od Međunarodnog suda pravde zatraži ocena legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Aligrudić je izjavio da bi direktne tužbe protiv zemalja koje su priznale Kosovo bile mnogo bolje sredstvo za zaštitu teritorijalnog integriteta zemlje.

"Dobijena bitka, treba dobiti rat"

Bivši šef diplomatije Goran Svilanović ocenio je da je obavljen veći deo posla.

"Ovo jeste veći deo posla da Komitet donese takvu odluku i prosledi predlog za uvrštavanje u dnevni red Generalne skupštine UN. Ima razloga da budemo optimisti da će inicijativa doći do Međunarodnog suda", kazao je Svilanović.

On je naveo da se rasprava u Generalnoj skupštini UN vodi slično raspravama u srpskom ili parlamentu bilo koje zemlje, i da se mogu, smatra on, otvoriti razne teme.

"Zato moramo biti strpljivi", rekao je Svilanović i dodao da očekuje da bi konačna oduka trebalo da bude poznata tokom oktobra.

Profesor Ivo Visković kaže da je uvrštavanje u dnevni red Generalne skupštine UN predloga Srbije "velika pobeda naše diplomatije".

On je rekao da će do konačne odluke u Generalnoj skupštini UN biti potrebno još puno strpljenja, jer "tek je dobijena bitka, a treba dobiti rat".

Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izrazio je umereni optimizam i pozvao na uzdržanost povodom odluke Generalnog komiteta da se u dnevni red Generalne skupštine UN uvrsti inicijativa Srbije.

Prema Janjićevim rečima, žestoka politička borba tek sledi i ona će biti najžešća uoči samog glasanja.

Činjenica da se predstavnici velikog broja zemalja tokom debate nisu izjašnjavali stavlja do znanja da oni ne žele da se mešaju, a kako će se iste te zemlje ponašati pri glasanju ostaje da se vidi, kazao je Janjić i dodao da pretpostavlja da će biti uzdržane.
"Inicijativu treba nastaviti, ali ne treba trošiti previše energije na to, već je treba usmeriti za pravljenje mosta sa EU, koja će sada zaoštriti pritisak na zemlje u regionu da što pre priznaju nezavisnost Kosova i, što je još važnije, pooštriće insistiranje na saradnji sa Euleksom", smatra Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: