Krkobabić sa delegacijom MMF-a

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić ocenio je da povećanje penzija od 10 odsto neće poremetiti projektovani budžet za 2008.

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.09.2008.

14:36

Default images

Krkobabić je, u razgovoru s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, ukazao da tim povećanjem penzije neće biti veće od 50 odsto prosečne zarade u decembru ove godine, navodi se u saopštenju Vlade.

On je rekao da sadašnji nivo penzija ne omogućava minimum egzistencijalnih potreba penzionera i da je neophodno da do 2010. godine penzije budu u nivou od 70 odsto prosečne zarade od 400 evra.

Na sastanku s delegacijom MMF-a, koju je predvodio Albert Jager, predstavljen je Projekat reforme penzijsko-invalidskog sistema koji bi uključio iskustva najboljih evropskih modela - Švedske, Nemačke, Austrije i Slovenije, uzimajući u obzir specifičnosti Srbije.

Jegera je posebno interesovalo na koji način bi se obezbedila sredstva za povećanje penzija, a da to ne remeti makroekonomsku stabilnost.

Krkobabić je objasnio da Vlada Srbije čini napore da se promeni i poboljša ukupna socijalno-ekonomska situacija u zemlji, istakavši da postoje mehanizmi koji bi to regulisali.

To je smanjivanje neproduktivne radne snage u javnom sektoru, dobra organizacija fiskalnih prihoda, prekidanje tokova sive ekonomije, veća kontrola protoka robe, kontrola nad monopolima, suzbijanje korupcije, bolja organizacija proizvodnje, podizanje nivoa produktivnosti i ulaganje investicija u proizvodnju, a ne u potrošnju.

Jager je naveo da razume specifičnu situaciju Srbije u periodu kroz koji je prošla, podsećajući da MMF podržava samo aranžmane koji su snažni, uz preporuke i iskustva kojim bi Srbija dostigla taj nivo.

LDP: Vlada propušta šansu

Liberalno-demokratska partija smatra da odlaganje ekonomskih reformi ugrožava mogućnosti za aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, saopštila je ta stranka nakon susreta sa predstavnicima MMF-a.

U saopštenju se navodi da je poslanik te stranke Slobodan Maraš razgovarao sa predstavnicima misije MMF-a koja boravi u Beogradu i, kao član delegacije Odbora za finansije, preneo stavove LDP-a povodom velikih problema u oblasti ekonomske politike, finansija i kašnjenja reformi javnog sektora koje Vlada ne uspeva da servisira.

On je u razgovoru naveo da se LDP zalaže za zaključivanje aranžmana sa MMF-om, ali se boji da u ovom trenutku, zbog odlaganja ekonomskih i političkih reformi, postoji velika opasnost da takav aranžman sa Srbijom neće biti zaključen.

Maraš je kritikovao neodgovornu politiku postizbornog rasta javne potrošnje, ugrožavanja ravnoteže budžeta i udovoljavanja političkim interesima partnera u vladajućoj koaliciji.

Postizborni ciklus je na početku i LDP smatra da Vlada propušta priliku da donese sistemske mere koje bi građanima i preduzetnicima,
na ozbiljan i održiv rok, donele konkretne koristi.

Predstavnici MMF-a upozorili su da postoje veliki izazovi u oblasti uravnoteživanja potrošnje, reforme javnog sektora i kontrole nad državnim organima i agencijama koje raspolažu državnim sredstvima.

LDP podržava stav delegacije MMF-a da se konačno dostave završni računi državnih agencija i traži strogu kontrolu rasta potrošnje i neselektivnih subvencija takozvanim državnim sistemima.

Maraš je, kako se kaže u saopštenju, posebno upozorio da rast izdataka, a naročito povećanje penzija koje nije rezultat ozbiljnog plana i razmatranja mogućnosti penzionih fondova i države, nego posledica političke ucene partnera u koaliciji.

LDP će pažljivo analizirati najavljeni rebalans budžeta, a od Vlade Srbije će tražiti da predlog budžeta za sledeću godinu bude rezultat ozbiljnog plana i namere da u 2009. godini budu izvedene ključne i brze reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: