"Zajedničko preduzeće u oktobru"

Generalni direktor Srbijagasa Saša Ilić izjavio je da bi u oktobru sa Gaspromom trebalo da bude formirano zajedničko preduzeće.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 18.09.2008.

10:35

Default images

To preduzeće upravljaće gasovodom "Južni tok" kroz Srbiju. "Preduzeće predstavlja samo formalizovanje naših daljih aktivnosti, uključujući one koje smo sada dogovorili", rekao je Ilić za B92. On veruje i da bi kapacitet tog gasovoda mogao da bude povećan, sa minimalnih 10 milijardi kubika, s obzirom da se krakom kroz Srbiju snabdeva veće tržište.

"Ukoliko imamo dva kraka koji se u Bugarskoj odvajaju, jedan ide preko Grčke ka Italiji, i drugi krak, koji ide preko Srbije, Mađarske, Austrije, Slovenije i dolazi do severa Italije, definitivno je da se daleko veće potrebe za gasom nalaze na kraku koji ide kroz Srbiju i realno je očekivati da će taj kapacitet biti veći od 10 milijardi kubika", rekao je Ilić.

Škundrić sa predstavnikom "Gaspromnjefta"

U današnjim razgovorima ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića sa predstavnikom ruskog "Gaspromnjefta" Dmitrijem Mališevom postignuta je načelna saglasnost o osnovnim principima za pregovore ruske i srpske strane, saopšteno je iz tog ministarstva.

Učesnici razgovora su se saglasili da je potrebno definisati realne vremenske okvire u kojima će se pregovori realizovati i iskazali uverenje da će oni biti okončani na zadovoljstvo obe strane.

Kako je ranije najavljivano, ruska delegacija, na čijem je čelu Mališev, stigla je u Beograd kako bi započela pregovore o tehničkoj realizaciji energetskog sporazuma, a čine je predstavnici "Gasproma" i "Gaspromnjefta".

U ponedeljak bi u Beograd trebalo da stigne i ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Sergej Šojgu, saznaje Tanjug u Ministarstvu energetike.

Savetnik predsednika Upravnog odbora "Gasproma" i glavni ruski pregovarač Mališev sutra bi, kako je rečeno, trebalo da razgovara i sa državnim sekretarom za privredu Nebojšom Ćirićem.

Energetski sporazum sa Rusijom ratifikovan je u parlamentu Srbije 9. septembra, a dve strane sada treba da pregovaraju o detaljima vezanim za njegovu praktičnu realizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: