Nova optužnica sledećeg petka

Nova optužnica protiv Radovana Karadžića biće spremna narednog petka, najavilo je Tužilaštvo na jučerašnjoj statusnoj sednici.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2008.

17:25

Default images

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid u BiH, pojavio se juče pred Haškim sudom na prvoj statusnoj sednici.

Karadžić je rekao da je sudskom veću podneo dokumenta o sporazumu sa Ričardom Holbrukom, koji mu "garantuje izuzimanje od odgovornosti pred Tribunalom".

Sudija Jan Bonomi je rekao da će sud razmotriti da li će prihvatiti ta dokumenta, a Tužilaštvo je najavilo da će nova optužnica konačno biti završena sledeće nedelje.

"Kao što biće ne može biti poluriba poludevojka, tako ni neki proces ne može biti donekle fer ili prilično fer, nego mora biti ili fer ili uopšte nije fer. Stoga, ja moram držati odbranu u svojim rukama, pre svega, sa stanovišta utvrđivanja istine o našem konfliktu, pa tek onda odbrane samog sebe. Ja ovde ne branim sebe. Branim onaj narod tamo koji je propatio", tvrdi Karadžić.

Na ovaj način, Radovan Karadžić je pokušao da objasni zašto će se tokom ovog sudskog procesa braniti sam.

Naime, on je obrazložio da, ako bi prihvatio pomoć nekog branioca, ne bi mogao da ga naknadno otpusti, ako zastupnik ne bude radio u interesu odbrane.

Uostalom, ko bolje zna sve činjenice od mene samog, rekao je bivši predsednik Republike Srpske.

Na jučerašnjoj pretresnoj sednici, Karadžić je takođe rekao da je prosledio sudskom veću tri dokumenta koja potvrđuju da mu je nekadašnji američki diplomata Ričard Holbruk obećao imunitet u Haškom sudu, ako se bude povukao iz javnog života.

On je objasnio da to nije bio bilateralni dogovor između njega i Sjedinjenih Država, već je Holbruk govorio u ime Ujedinjenih nacija.

"Što se tiče pitanja imuniteta, ja bih želeo da ovo veće još ne donese nikakvu odluku po tom pitanju, pošto sam ja započeo obimnu istragu o tome. Gospodin Holbruk nije govorio samo u ime Amerike. To je dogovor sa svim stalnim članicama Saveta bezbednosti. On je govorio i u ime Kontakt grupe, takođe. On je, u ime Kontakt grupe, sklopio sporazum i ja imam pravo. Taj sporazum je izvor mojih velikih patnji, patnji moje porodice, patnji mojih prijatelja, patnji Republike Srpske i Srbije", rekao je Karadžić.

Pretresni sudija Jan Bonomi rekao je da će veće razmotriti to pitanje.

"Čak i da je sve to što vi kažete istina, to ne bi smelo da ima nekog uticaja na rad nezavisnog javnog suda", kaže Bonomi.

U nastavku sednice raspravljano je o novoj optužnici koju Tužilaštvo još nije završilo.

Tužilac Alan Tiger rekao je da će tužba biti pred sudskim većem i optuženim u petak sledeće nedelje.

"Situacija je sledeća: mi očekujemo da ćemo uskoro, odnosno do ponedeljka, dostaviti zahtev za davanje dozvole za izmenu optužnice, i da ćemo to učiniti ili u ponedeljak ili u petak", kaže Tiger.

Sudija Jan Bonomi je rekao da će sledeće nedelje zakazati narednu statusnu sednicu, ako Tužilaštvo u petak, kako je najavilo, preda novu optužnicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: