Veterani ponovo ispred zgrade Vlade

Bivši vojni rezervisti nekadašnje Treće armije ponovo su protestovali ispred Vlade Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2008.

11:41

Default images

Veterani nastavljaju da traže isplatu razlika u ratnim dnevnicama tokom bombardovanja 1999. godine, kada su bili na Kosovu. Pošto ih iz Vlade niko nije pozvao na razgovore, šestorica vojnih veterana započela su štrajk glađu do, kako kažu, ispunjenja njihovih zahteva.



Veterani su prethodni put na istom mestu i sa istim zahtevima bili pre mesec dana.

Do danas im zahtevi nisu ispunjeni, te su ponovo došli u Beograd.

Član štrajkačkog odbora iz Kraljeva Mićo Aleksić objašnjava za B92 zbog čega su, i pored najava da će protesti biti mirni, blokirali saobraćaj u delu Nemanjine ulice.

“Jesu bili najavljeni protesti kao mirni, međutim, imali smo najavu Vlade da će naš problem da bude rešen danas. Pošto nismo dobili apsolutno nikakvu mogućnost da naš problem dođe na Vladu, mi smo morali da preduzmemo nove mere”, kaže Aleksić.

On najavljuje nemire širih razmera, jer se, kako on kaže, premijer Cvetković ponaša kao da ne želi da rešava njihov problem.

“Njihovo današnje nedelovanje i ne htenje da se obrate, to će da proizvede klicu opštih nemira na nivou Treće armijske oblasti, odnosno opština koje pokrivaju borci Treće armijske oblasti”, kaže Aleksić.

Predsednik leskovačkog štrajkačkog odbora Dušan Nikolić objašnjava da je Vlada napravila veliku grešku pokušajem da samo nekim vojnim rezervistima isplati dnevnice za učešće u borbenim operacijama na Kosovu 1999. godine.

“Kada je Vlada napravila takav korak, potez, ili grešku, kada je 10.000 boraca isplatila, mi ostali tražimo isto to. Jer, po Ustavu smo svi jednaki u ovoj državi. Ovog momenta je došlo do kršenja Ustava i stavljanja nas, koji nismo isplaćeni, u drugi red”, smatra Nikolić.

Podsetimo, veterani Treće armijske oblasti svoj zahtev su istakli pre gotovo devet meseci.

Od tada su dobijali brojna obećanja, a poslednje od premijera Mirka Cvetkovića da će njihovi problemi biti rešeni do polovine septembra.

Ukoliko ni ovog puta ne dobiju odgovor iz vlade, rezervisti, kako kažu, proteste nastavljaju u svojim lokalnim sredinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: