Prerada zagađene soje

"Viktorija grupa" preradiće soju koja nije genetski modifikovana, ali je zaprljana polenom s okolnih genetski modifikovanih useva.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2008.

16:31

Default images

Poljoprivredna inspekcija uništila je više desetina hektara genetski izmenjene soje, ali je problem što su velike površine nemodifikovane soje zagađene u vreme vegetacije. Soja je samoplodna biljka, što znači da polen sa parcele koja je genetski modifikovana lako može da dospe na parcelu i do 10 kilometara udaljenu koja nije, i tako dovede do pozitivnih testova na GMO soju.

Suprotno izveštavanju nekih medija, "Viktorija grupa", u čijem sastavu posluju dve uljare – "Soja protein", u Bečeju, i "Viktorija oil", u Šidu, otkupljivaće takvu soju i prerađivati je u biodizel.

Uzgoj kod nas zabranjene genetski modifikovane soje najčešći je u Sremu i Mačvi. Pretpostavlja se da je seme poreklom iz Bosne, odakle se švercuje preko granice.

Mada ne postoji dokazana štetnost po zdravlje ljudi zbog imidža Srbije kao GMO slobodne zemlje i pravila o deklarisanju GMO hrane u zemljama gde izvozi proizvode od soje – važno je da se svet uveri da je Srbija sposobna da kontroliše prisustvo ovakvih organizama na njivama.

U okviru uljare u Šidu, seme soje će zbog predostrožnosti prvo biti sterilisano visokim temperaturama, a zatim neškodljivo prerađeno u biodizel.

Svaka pronađena soja koja je 100 odsto GMO, ove sezone je uništena, a protiv vlasnika parcela su podnete krivične prijave.

Više o ovoj temi možete da saznate u programu Znanje na poklon, u nedelju ujutru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: