Đelić: Sporazum se već primenjuje

Srbija već godinu dana jednostrano primenjuje Prelazni sporazum, rekao srpski vicepremijer Božidar Đelić.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2008.

11:29

Default images

On najavljuje da će na prvoj sednici Vlade predložiti ukidanje nekih manjih carina od 1-2 odsto, ali i će se razmatrati da li je i pod kojim uslovima za Srbiju korisno dodatno smanjenje carina predviđeno za 1. januar 2009.

"Tu bi bilo uputnije da budemo selektivni, da neke stvari, poput automobila, uradimo, a za neke druge stvari, koje su važnije za industriju, možemo da sačekamo još neko vreme. To ćemo videti sa privrednicima", najavljuje Đelić.

Inicijativa Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova nema nikakve veze sa holandskim "ne" na evropskom putu Srbije, kaže potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

On je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da odluka evropskih ministara neće pokolebati Srbiju na strateškom putu ulaska u Evropu, ali da će borba za teritorijalni integritet i Kosovo biti mnogo teža od pridruživanja Uniji.

Iako su ambasadori vodećih zemalja Evropske unije tokom leta sugerisali Srbiji da razmotri koliko će joj inicijativa da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova biti od koristi u odnosu sa evropskim partnerima, Božidar Đelić veruje da su ta pitanja odvojena, jer nisu sve vodeće zemlje Unije članice Saveta bezbednosti i, kako kaže, ne treba mešati ta dva foruma.

Božidar Đelić je ponovio da je Srbiji učinjena "mala nepravda" jer nije deblokiran Privremeni trgovinski sporazum Srbije i EU.

"U ponedeljak smo imali malu nepravdu, koja je učinjena jer je samo jedna zemlja imala drugačije mišljenje", kazao je potpredsednik Vlade Srbije u Kažiprstu RTV B92.

Prema Đelićevim rečima, Srbiju još teža borba čeka za očuvanje Kosova, jer je mnogo više zemalja priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost, ali je ništa neće pokolebati u borbi za evropske integracije.

"Srbija je ozbiljna zemlja i ne da se pokolebati. Pokazali smo da imamo podršku skoro svih zemlaja članica EU i cele Evropske komisije", kazao je Đelić.

On je naveo da je ono što je rekao glavni tužilac Tribunala u Hagu na sastanku ministara EU otklonilo svaku sumnju "da Srbija radi jedno, a priča drugo".

Đelić je kazao da je važno da shvatimo da moramo sami da rešimo sve probleme i izgubimo iluziju da od jednog sastanka zavisi sve.

Upitan da li bi drugačija bila situacija da je u Hagu Ratko Mladić umesto Radovana Karadžića, Đelić je kazao da je to besmisleno i da to nema nikakve veze.

Dinkić: Jednostran primena-snižavanje carina

"Predlog Olija Rena da Srbija jednostrano počne da primenjuje Sporazum o stabilizaciji znači da mi treba da krenemo sa snižavanjem carina, kao što je predviđeno samim Sporazumom, bez obzira što nam Brisel, zbog odluke Holandije, nije dao zeleno svetlo za to", objasnio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

"Primera radi, carina za automobile trebalo bi da se spusti sa 20 na 17 odsto za EU, pa onda dodatno od januara da se snizi na 14 odsto. Mi čak idemo sa predlogom od 10 odsto", rekao je Dinkić.

Na taj način, kako je objasnio, "želimo da pomognemo našim građanima da mogu jeftinije da kupuju automobile i da osete konkretnu korist od približavanja Srbije Evropskoj uniji".

"Drugim rečima, carina za automobile iznosiće od 1. januara 10 odsto za zemlje EU", najavio je Dinkić.

O razlozima posete Nemačkoj, Dinkić kaže da je to pre svega bila zainteresovanost za automobilsku industriju, ali i da je srpska delegacija sa nemačkom vladom razgovarala o unapređenju i modernizaciji železnica Srbije, što je, po svemu sudeći, donelo i konkretne rezultate.

"Tu smo napravili dogovor da Dojče ban, zajedno sa nemačkom vladom, pomogne u pripremi jednog velikog projekta modernizacije srpskih železnica, s obzirom da je sadašnja procena Svetske banke da bi u modernizaciju železničkog Koridora 10 trebalo u narednim godinama uložiti preko milijardu i 700 miliona evra", naveo je Dinkić.

On je kazao i da je Srbija veoma zainteresovana za Folksvagen.

"Imali smo razgovore sa njihovim menadžmentom. Sasvim je sigurno da u ovom trenutku Srbija ima najatraktivnije uslove za razvoj automobilske industrije u jugoistočnoj Evropi", rekao je Dinkić.

On je siguran sam da će Folksvagen ozbiljno razmotriti "ono što smo mu ponudili i, ukoliko budu donosili odluku da grade novu fabriku u Evropi, verujem da će to biti Srbija".

Jelašić: Treba početi sa jednostranom primenom

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da bi Srbija trebalo jednostrano da počne da primenjuje Sporazum o stabilizacji i pridruživanju EU.

"Srbija bi trebalo jednostrano da krene u primenu tog sporazuma i ukine carinske barijere, jer bi se tako domaća privreda izložila konkurenciji", rekao je on novinarima u pauzi okruglog stola o platnim karticama, koji je organizovala grupa Ekonomist medija.

Prema rečima Jelašića, firme koje su zaštićene carinama uglavnom su privatizovane i država ne bi trebalo više da štiti monopolski položaj tih kompanija.

Evropski komesar Oli Ren je 15.seprembra izjavio da Srbija treba sama da počne primenu sporazuma s Evropskom unijom da bi ubrzala i ojačala svoje izglede za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: