Karadžić na statusnoj konferenciji

Radovan Karadžić ponovio je da je sa Ričardom Holbrukom postigao dogovor koji mu je garantovao da neće biti izveden pred sud.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2008.

12:02

Default images

Pored toga, na prvoj statusnoj konferenciji Karadžića pred Haškim tribunalom, Tužilaštvo je najavilo da će do početka sledeće nedelje zatražiti od suda dozvolu da izmeni postojeću optužnicu. Karadžić insistira da mu je bivši američki diplomata Ričard Holbruk garantovao imunitet a da je zbog istog sporazuma NATO, kasnije, hteo da ga likvidira.

Tokom današnje rasprave on je dodao da taj dogovor nije bio privatnog karaktera, da je Holbruk zastupao ne samo SAD već i zemlje Kontakt grupe odnosno stalne članice Saveta bezbednosti.

Sudu je rekao da ima "neoborive dokaze" da je sporazum postojao i da će ih sve obelodaniti kada završi istragu koju je tim povodom pokrenuo.

"Taj sporazum je postao izvor velike patnje za moju porodicu, prijatelje, za Republiku Srpsku," rekao je Karadžić.

Sudija Ijan Bonomi potvrdio je da se sud bavi ovim pitanjem, mada je svestan da, kako je rekao, odluka o njemu možda prevazilazi okvire suda.

On smatra da sud mora da razmotri tvrdnje da je "osoba poput Holbruka mogla da se na bilo šta obavezuje u ime suda. Sud to mora da razmotri i donese odluku," rekao je sudija Bonomi.

Tužilaštvo je najavilo da će, u petak ili u ponedeljak, pokrenuti zvaničnu proceduru za izmenu optužnice.

Izmenu optužnice prvi put je najavio tužilac Serž Bramerc, na konferenciji za štampu održanoj posle Karadžićevog hapšenja.

Radovan Karadžić još jednom je odbio sugestiju sudije Ijana Bonomija da angažuje advokata.

Bonomi ga je posavetovao da, uzimajući u obzir složenost predmeta, potraži pomoć profesionalaca.

Dodao je i da bi advokati mogli da vode predmet zajedno sa Karadžićem koji, u tom slučaju ne bi ostao bez mogućnosti da se oglašava u sudnici.

Karadžić za sada Insistira da se brani sam, jer kako kaže, niko ne poznaje činjenice bolje od njega.

Ipak, on je najavio i da će uskoro imenovati saradnike a da mu je plan da jedan od njih uvek sedi u sudnici.

Tužilaštvo je najavilo da će, u petak ili u ponedeljak, pokrenuti zvaničnu proceduru za izmenu optužnice.

Karadžić je tokom rasprave ponovio zahtev da mu se sudski dokumenti dostavljaju na srpskom i to na ćirilici jer je to, kako je rekao, za njega "porodična stvar"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: