Vojska Srbije kupuje avione?

Vojska Srbije zainteresovana je za kupovinu jurišnih i školsko-borbenih mlaznih aviona Orao i Supergaleb, pišu Nezavisne novine.

Izvor: Beta, Nezavisne novine

Sreda, 17.09.2008.

08:49

Default images

Prema navodima Nezavisnih novina, prilikom nedavne posete ministra odbrane BiH Beogradu ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac interesovao se za kupovinu aviona Orao i Supergaleb, koji se inače koriste u Vojsci Srbije, a koji će u BiH verovatno biti otpisani ukoliko se potvrdi odluka da armija te zemlje ukine borbenu mlaznu avijaciju.

"Vojsku Srbije zanimaju avioni tipa Orao i Galeb, a činjenica je da ih, praktično, samo njima možemo i prodati. Ili to ili u staro gvožđe", rekao je Cikotić i naveo da je prerano govoriti o ceni.

U saopštenju koje je izdalo Ministarstvo odbrane Srbije u subotu, 13. septembra, navodi se da je za vreme posete ministra iz BiH bilo razgovora o zajedničkom korišćenju vojnih kapaciteta u BiH kao i mogućnost ima otkupa dela vojne imovine u BiH koja može da bude korisna Vojsci Srbije.

Saznaje se da je dogovoreno da uskoro u Banjaluku doputuju stručnjaci iz Vojske Srbije koji bi prekontrolisali u kojem se stanju nalaze ti avioni i koliko bi oni mogli da odgovore potrebama Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Srbije.

Na aerodromu Mahovljani kod Banjaluke nalazi se ukupno 18 aviona iz sastava Prvog puka Vazduhoplovstva Vojske Republike Srpske koji su prizemljen i 2005. godine nakon integracije vojske bosanskih Srba u jedinstvenu oružanu silu BiH.

U sastavu lovačko-bombarderske eskadrile bivše VRS nalazi se deset aviona J-21 Jastreb, sedam J-22 Orao i jedan G-4 Supergaleb, od kojih se druga dva tipa i dalje koriste u Vojsci Srbije.

Avioni J-22 Orao i G-4 Supergaleb nalaze se u upotrebi u 241. i 252. lovačko-bombarderskoj eskadrili Vojske Srbije, a pojedine verzije letelica tog tipa lete i u 2. izviđačko-avijacijskom odeljenju i u sastavu Sektora za letnja ispitivanja Tehničko-opitnog centra.

Avioni tipa J-21 Jastreb izbačeni su iz upotrebe tadašnje Vojske Jugoslavije nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine kada je iz inventara izbrisano 66 letelica tog tipa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: