Špirić ocekuje pozitivnu ocenu

Predsedavajući Savetu ministara BiH Nikola Špirić nada se da će EU dati BiH pozitivnu ocenu za ostvareni napredak u 2008. godini.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.09.2008.

18:37

Default images

Špirić je takvo očekivanje izneo u razgovoru sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom, koje je izvestio o situaciji u BiH.

On je istakao potrebu da se krene u proces ustavne reforme i da se provede sveobuhvatan popis stanovništva 2011. godine.

Špirić je rekao kako BiH treba da reši pitanja državne imovine i budućeg statusa Distrikta Brčko kako bi se olakšao proces tranzicije Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Havijer Solana je, ističe se u saopštenju, naglasio da je 2008. bila dobra godina za BiH jer je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju označilo najznačajniju kvalitativnu promenu odnosa BiH sa Evropskom unijom.

Sada je, po njemu, ključni prioritet za zemlju napredak u provođenju SSP-a i prevazilaženje trenutne paralize u institucijama.

Solana je preneo poruku da se BiH mora fokusirati na evropske prioritete i ne dozvoliti da joj pažnju odvuku druga pitanja.

On je naglasio da od predsedavajućeg Savetu ministara očekuje da pomogne da se rasprave u zemlji usredsrede na pitanja u vezi sa EU, što bi bilo u najboljem interesu zemlje i svih njenih građana.

Kako se navodi u saopštenju, Miroslav Lajčak je podsetio da je EU, u više navrata, dokazala svoju opredeljenost da primi BiH u svoje članstvo, a da sada političari treba da konkretnim aktivnostima ispune zahteve EU.

"To nisu teški zadaci i njihovo ispunjenje može samo doprineti razvoju čitave zemlje za dobrobit svih građana. Evropska budućnost je cilj koji podržava više od 80 odsto građana svih nacionalnosti i da bi bio uspešan, to mora biti zajednički projekat svih aspekata društva", istakao je Lajčak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: