“Moguće zamrzavanje razgovora“

Makedonski predsednik Branko Crvenkovski je izjavio da bi razgovori sa Grčkom o imenu Makedonije mogli biti zamrznuti.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2008.

17:03

Default images

Crvenkovski je ocenio da će se to desiti ukoliko dve strane ne postignu kompromis tokom narednih nedelja. U intervjuu britanskoj agenciji Rojters, Crvenkovski je izjavio da će izbori u Grčkoj i Makedoniji u prvoj polovini 2009. godine stvoriti lošu atmosferu za razgovore.

On je, ipak, izneo da je posrednik Ujedinjenih nacija u rešavanju spora sa Grčkom, Metju Nimic, dao "novu inicijativu", tako da, kako je rekao, "sada se nalazimo u odlučujućoj i veoma osetljivoj fazi pregovora".

Nimic je "predložio neke ideje, obe strane su iznele svoje primedbe na njih i sada će Nimic, uzevši u obzir te primedbe, pokušati da pronađe kompromisno rešenje", rekao je Crvenkovski.

"Ukoliko postoji dobra politička volja sa obe strane, čvrsto sam uveren da će razlike biti prevaziđene", ocenio je makedonski predsednik.

"Ako govorimo o najnovijoj inicijativi Metjua Nimica, onda će konačna odluka obeju strana o odbacivanju ili prihvatanju predloga biti doneta veoma brzo, možda i idućeg meseca", zaključio je Crvenkovski.

Međutim, "ukoliko taj pokušaj propadne, strahujem da će pregovarački proces, kao i celokupan proces pronalaženja rešenja za postojeće razlike, biti zamrznut", dodao je Crvenkovski.

S obzirom na održavanje lokalnih i predsedničkih izbora u Makedoniji u martu 2009. i izbora za članove Evropskog parlamenta u junu u Grčkoj, aktivnosti oko neke druge inicijative mogle bi početi tek u drugoj polovini iduće godine, rekao je Crvenkovski.

On je dodao da bi i prošli predlog naziva "Republika Makedonija (Skoplje)" bio prihvatljiv, uz ocenu da "rešenje ne zavisi samo od Skoplja, već i od političke volje druge strane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: