Žalba prvooptuženog Ulemeka

Na sednici Vrhovnog suda, koji razmatra žalbe na presudu za ubistvo Zorana Đinđića, pročitana je žalba Milorada Ulemeka Legije.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2008.

10:34

Default images

U žalbi prvooptuženog Ulemeka tvrdi se da nisu razrešena mnoga sporna pitanja i predlaže se da se presuda preinači, Ulemek oslobodi optužbi ili predmet vrati na ponovno suđenje. U Posebnom odeljenju Okružnog suda za ubistvo Đinđića osuđeni su, 23. maja prošle godine, na po 40 godina zatvora nekadašnji komandant JSO Ulemek i njegov pomoćnik Zvezdan Jovanović.

Na po 35 godina zatvora osuđeni su Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić, na po 30 godina Željko Tojaga, Branislav Bezarević, Miloš Simović, Milan Jurišić i Dušan Krsmanović, dok je Saši Pejakoviću izrečena kazna od osam godina zatvora.

Za Ulemeka žalbu je uložio njegov branilac advokat Slobodan Milivojević zbog, kako je naveo "bitnih povreda Zakonika o krivičnom postupku, nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i visine izrečene kazne".

U žalbi je izneto niz primedaba na obavljeni uviđaj ispred ulaza u zgradu Vlade, gde je ubijen Đinđić, sa zaključkom da je - na osnovu iskaza kriminalističkih tehničara i inspektora - lice mesta bilo nepravilno obezbeđeno, kao i da nije jasno ko je posle ubistva pozvao veštake iz Instituta za krimologiju iz Vizbadena da dođu radi uviđaja.

Ulemekova odbrana u žalbi navodi da je nelogičan iskaz Jovanovića dat u policiji, kada je priznao da je ubio premijera, jer, kako su naveli, ako je Jovanović izjavio da je sa prozora cev puške virila samo malo, da se ne bi videlo oružje, prema mišljenju Milivojevića, čaure bi morale biti u prostoriji, a ne na krovu ispod prozora, gde su pronađene.

U žalbi se detaljno obrazlažu iskazi desetorice svedoka koji su izjavili da su čuli tri pucnja i postavlja pitanje kako objasniti veliku razliku u ranama koje su zadobili Đinđić i njegov telohranitelj Milan Veruović, ako se pucalo sa istog mesta.

Kako se navodi u žalbi, u izveštaju Instituta iz Vizbadena, koji je po zahtevu Suda radio balističko veštačenje ubistva, zaključuje se da nije moguće utvrditi položaj Đinđićevog tela u trenutku kada je ubijen, pa odbrana smatra da je trebalo obaviti rekonstrukciju ubistva.

Prema mišljenju odbrane, "ubijena su dva ključna svedoka - Dušan Spasojević i Mile Luković (šefovi zemunskog klana), koji bi svojim izjavama kompromitovali zvaničnu verziju ubistva".

U žalbi se iznose i stavovi da, prema obdukcionom nalazu, Đinđić nije mogao biti pogođen iz pravca Ulice admirala Geprata, da na sudu nije razrešeno da li je premijer bio okrenut licem ili leđima ulazu u zgradu, da li su ulazna vrata bila otvorena ili zatvorena, ko je dao nalog da se 10. marta 2003. isključe kamere na zgradi Vlade i da nema materijalnih dokaza da je Đinđić ubijen iz puške koja je pronađena.

Republičko tužilaštvo: Žalba Krsmanovića osnovana

Republičko javno tužilaštvo predložilo je Vrhovnom sudu Srbije da usvoji žalbu Dušana Krsmanovića, i da mu ublaži kaznu.

To je navedeno u podnesku koji je pročitan danas na sednici Vrhovnog suda po žalbama na prvostepenu presudu za ubistvo Zorana Đinđića.

Dušan Krsmanović osuđen je na 30 godina zatvora u prvostepenom postupku. Republičko tužilaštvo, u istom podnesku, predložilo je Sudu da ne usvoji žalbe ostalih osuđenih, a kako je najavljeno, podnesak će biti detaljnije obrazložen na sutrašnjoj sednici.

Sudija izvestilac Zoran Savić pročitao je i odgovor Specijalnog tužilaštva na žalbe osuđenih Milorada Ulemeka Legije, Zvezdana Jovanovića i Dušana Krsmanovića i njegove žene Željke, u kom se navodi da su žalbe neosnovane i predlaže Sudu da ih ne usvoji.

“Nema mogučnosti bekstva“

U minisatrstvu pravde, u čijoj nadlažnosti su i zgrada palate pravde u kojoj se sudi Miloradu Ulemeku i ostalim članovima zemunskog klana, i Centralni zatvor, smatraju da ni na jednom ni na drugom mestu ne postoji mogućnost da neko od optuženih pobegne.

U tom ministartvu navode da je bezbednost pravosudnih organa povećana nezavisno od ovog slučaja, a da je posebna pažnja usmerena upravo na Palatu pravde.

“Ne postoji mogućnost ugrožavanja bezbednosti niti bekstva nekoga od optuženih. Što se tiče okružng zatvora mislim tu su preduzete sve mere. Više od 100 lica učestvuje u obezbeđenju tih lica u saradnji sa MUP i mislim da iz te prespektive ne postoji nekeva mogućnost ugrožavanja bezbednosti“, kaže Slobodan Homen iz Ministarstva pravde.

MUP: Istraga o oružju u toku

MUP saopštava da preduzima mere radi utvrđivanja činjenica u vezi sa pronalaskom oružja blizu "Plavog mosta" na autoputu Niš-Beograd.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije navodi će o rezultatima istrage javnost blagovremeno biti obaveštena.

Policija je, na osnovu dojave građana, pronašla pet bombi, pištolja i tri metka blizu "Plavog mosta" na autoputu Niš-Beograd, u blizini benzinske pumpe “Avia”, na trasi kojom se iz Okružnog zatvora u Palatu pravde prevoze optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Kako je za B92 potvrđeno u vrhu beogradske policije, ozbiljno se proverava da li su bombe i pištolj na bilo koji način povezani sa optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

MUP je saopštio da se iz bezbednosnih razloga svakodnevno menjaju trase njihovog sprovođenja do Suda.

U Palati pravde, pred većem Vrhovnog suda, više od nedelju dana traje sednica po žalbama na prvostepenu presudu, kojom su optuženi, s Miloradom Ulemekom na čelu, proglašeni krivim za ubistvo premijera Đinđića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: