Neće biti štrajka u prosveti

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije neće organizovati štrajk jer je Ministarstvo prosvete ispunilo njihove zahteve.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.09.2008.

17:01

Default images

Evidentna je namera Ministarstva da želi da zavede red u obrazovni sistem, kaže se u saopštenju i dodaje da će predsedništvo Unije pratiti dinamiku realizacije i način ispunjavanja zahteva i o tome obaveštavati članstvo i javnost.

U saopštenju se obrazlaže da je Ministarstvo prosvete uputilo školskim upravama dopis da na osnovu primedaba iz škola na način obračuna zarada za vreme godišnjih odmora izvrše korekcije, gde za tim postoje opravdani razlozi i svim zaposlenima nadoknade zaradu u skladu sa Zakonom o radu, uz konačan obračun avgustovske zarade.

Dogovoreno je da se Ministarstvu odmah dostave podaci o svim pojedinim slučajevima otpuštenih radnika i onih kojima je umanjen fond časova suprotno odredbama člana 38 i 59 Posebnog kolektivnog ugovora.

Na osnovu tih podataka Ministarstvo će uputiti inspekcijske službe, koje će u školama rešiti svaki pojedinačni slučaj.

Pomoćniku ministra za srednje obrazovanje Bogoljubu Lazareviću dostavljen je zahtev za izmene i dopune Pravilnika o vrsti i stepenu stručne spreme nastavnika, saradnika i pomoćnih nastavnika u srednjim školama, čime će biti rešen problem nastavnika računarstva i informatike, koji su to pravo stekli u prelaznom periodu, a što nije regulisano Pravilnikom.

Ministarstvo je poslalo direktorima škola dopis sa odgovarajućom tabelom koju moraju popuniti do 19. septembra i proslediti školskoj upravi.

Na osnovu tih tabela, konačno će se utvrditi višak zaposlenih i slobodna radna mesta, kao i procenat i broj onih koji nemaju puno radno vreme, zbog čega je direktorima naloženo da do početka oktobra ne raspisuju nikakve konkurse, već da samo preuzimanjem rešavaju kadrovske potrebe.

Istovremeno radi i komisija (svi sindikati imaju svoje predstavnike), koja treba da utvrdi odgovornost direktora i školskih uprava, koji su nepoštovanjem Pravilnika o ceni usluga omogućili otvaranje velikog broja odeljenja i zapošljavali nastavne i nenastavne radnike, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: