Smrt od srca - Srbija 3. u svetu

U Srbiji 60 odsto smrtnosti izazivaju kardiovaskularne bolesti, i ona je po tome druga u Evropi i treća u svetu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 17.09.2008.

13:35

Default images

Predsednik Fonda Srbije za vaše srce Miodrag Ostojić rekao je povodom obeležavanja Svetskog dana srca 21. septembra da je smrtnost od tih, odnosno bolesti krvnih sudova i srca, u Srbiji i do dva puta veća nego u razvijenim zemljama.

"Pojedine činioce - poput uzrasta, pola ili naslednih faktora - ne možemo lečiti, ali na one koji doprinose nastanku bolesti srca, kao što su pušenje, fizička neaktivnost, loša ishrana, gojaznost i visoki krvni pritisak i procenat masnoća u krvi, sami utičemo", istakao je profesor Ostojić.

On je dodao da su bolesti srca i krvnih sudova pre 80. godine "naša greška".

Ostojić je povodom svečanog obeležavanja tog dana u nedelju, pod motom "Šifra zdravlja - Da li znaš svoj rizik?", najavio niz manifestacija u Beogradu, kao i edukativne akcije u svim većim gradovima u Srbiji tokom naredne nedelje.

Zamenica ministra zdravlja Nevena Karanović kazala je da je u Srbiji otvoreno oko 50 preventivnih centara u kojima građani bez uputa lekara mogu izmeriti krvni pritisak i informisati se o bolestima srca.

"Samo petina stanovništva Srbije nema nijedan od pomenutih faktora rizika za obolevanje od bolesti srca i krvnih sudova", navela je Karanovićeva.

Član Gradskog veća Beograda zadužen za zdravstvo Vladan Šubarević naveo je da će prioritet gradskih vlasti u nerednom periodu biti prevencija kao osnovna u zaštiti od nezaraznih bolesti i rano otkrivanje malignih i drugih nezaraznih oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: