Rasimu Deliću tri godine zatvora

Haški tribunal osudio bivšeg komandanta Armije BiH Rasima Delića na tri godine zatvora zbog zločina u srednjoj Bosni 1995.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2008.

00:42

Default images

Delić je, odlukom većine sudija, proglašen krivim za kršenje zakona i običaja rata zato što u julu, avgustu i septembru 1995. nije sprečiio okrutan tretman zarobljenih Srba u rukama pripadnika jedinice El Mudžahedin, nad kojom je, po presudi, tada imao efektivnu kontrolu.

Istovremeno, general Delić je oslobođen krivice za višestruka ubistva srpskih i hrvatskih zarobljenika na više lokacija u srednjoj Bosni 1993-95.

Delić je jedan od najviših vojnih zapovednika kome se sudilo pred Tribunalom po optužbama za odgovornost nadređenog za krivična dela ubistva i okrutnog postupanja.

Portparolka Haškog tužilaštva Olga Kavran najavljuje da će tužilaštvo, koje je tražilo 15 godina zatvora, o žalbi na presudu Deliću odlučiti kada bude proučilo presudu.

"U ovom trenutku je rano i ne mogu ništa da kažem dok tim Tužilaštva ne prouči presudu i proceni da li će ulagati žalbu ili ne", kratko je rekla Kavranova.

Haško tužilaštvo je na kraju suđenja za Delića tražilo kaznu od 15 godina zatvora.

Dodik: Izgubljeni legitimitet Tribunala

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Haški tribunal presudom ratnom komandantu Armije BiH Rasimu Deliću još jednom pokazao da je pravda za srpske žrtve u BiH pred tim sudom nedostižna.

Dodik je novinarima rekao da je ta presuda urušila "i minumum poverenja u pravičnost Haškog tribunala, koji je praktično izgubio sav legitimitet kada je reč o srpskom narodu".

Prema njegovim rečima, nije jasno ni kako je Biljana Plavšić, koja nije komandovala i izdavala naređenja tokom rata, osuđena na 11 godina zatvora, a da komandant Armije BiH, sa svom odgovornošću koju je imao, bude osuđen samo na tri godine zatvora.

"Slike odsečenih srpskih glava obišle su svet. Pozivamo taj isti svet da upita sudije Haškog tribunala da li su tri godine zatvora Rasimu Deliću dovoljna kazna za stravične prizore mudžahedinskih zločina počinjenih u zoni odgovornosti Armije BiH kojom je komandovao Delić", rekao je Dodik.

HDZ BiH: Sramotno niska kazna

Hrvatska demokratska zajednica BiH saopštila je da je "neugodno iznenađena presudom Haškog suda koji je sramotno niskom kaznom osudio bivšeg načelnika glavnog štaba Armije Republike BiH, generala Rasima Delića".

Iz te stranke su podsetili da je Deliću suđeno za zločine koje su pripadnici odreda "El Mudžahid", kao sastavni deo 3. korpusa Armije BiH počinili nad hrvatskim civilima od maja 1993. do avgusta 1995. godine.

"HDZ BiH razočaran je činjenicom da zločini nad Hrvatima u BiH nemaju isti tretman u Haškom tribunalu", navodi se u saopštenju iz te stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: