Đelić: Ojačati državu

Božidar Đelić smatra da će Srbija kroz evropske integracije ojačati, pa će se tako efikasnije boriti za svoje nacionalne interese.

Izvor: Vreme

Četvrtak, 11.09.2008.

01:20

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije je u intervjuu nedeljniku "Vreme" izrazio uverenje da će Savet ministara Evropske unije 15. septembra odmrznuti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju uprkos ponovljenim upozorenjima Holandije da nema odstupanja od tvrdog uslovljavanja priključenja Srbije EU “haškim uslovom“.

On se pozvao i na izjavu predsednika Evropske komisije Žoze Manuel Baroza koji je nakon susreta sa predsednikom Republike Borisom Tadićem predložio da predstojeći samit ministara EU odmrzne proces evropskih integracija Srbije.

"Sporazum stupa na snagu odmah, a njegova primena otvara Srbiji perspektivu statusa kandidata", objasnio je Đelić.

On je izrazio žaljenje što na kraju nije došlo do dogovora sa SRS-om oko prihvatanja SSP-a, koji je Skupština Srbije juče ratifikovala, jer je Srbija i dalje jedina evropska zemlja koja nema nacionalni konsenzus za ulazak u EU.

"Ali, treba i dalje raditi na tome da se uspostavi nacionalni konsenzus, jer onda on omogućava da se dodatno smanji rizik ulaganja u Srbiju. Konsenzus oko ulaska u EU nalaže svim političarima da budu bolji, jer onda debata nije samo 'ko je za ulazak u EU'. Ako smo svi za, moramo da imamo svežije, bolje, preciznije, sofisticiranije ideje da ponudimo našim građanima. Srbija će onda biti na dobitku", smatra Đelić.

On je ocenio i da je prvi "realan ambiciozni" momenat kada Srbija može da postane članica - 2014. godina.

"Ukoliko promašimo taj institucionalno-izborno-budžetski voz, postoji velik rizik ili da uđemo tek u sledećem ciklusu ili usred njega, ali pod mnogo težim okolnostima", naveo je potpredsednik srpske vlade.

On objašnjava i da Srbija mora biti potpuno spremna već 2012. godine, jer iskustvo pokazuje da od momenta kada se donese odluka da neka zemlja uđe u EU do efektivnog ulaska prođe dve godine.

Đelić je istakao i da Srbija, koja iz evropskog budžeta trenutno dobija oko 200 miliona evra godišnje, kao punopravna članica može da dobije i do deset puta više - dve milijarde evra.

On je ocenio da je ulazak u EU najbolji saveznik u borbi protiv nezaposlenosti, kao i razvoja siromašnih regiona.

"Posle ratifikacije SSP-a imamo po prvi put ugovorno uređene odnose sa EU, što je najbolja moguća preporuka za investitore, jer za njih je veoma važno da znaju kakve odnose zemlja u koju ulaze ima sa najvećim trgovinskim blokom na svetu", naglasio je Đelić.

Prema njegovom mišljenju, stvoriće se uslovi i da privredni sektor ojača i još više izvozi.

Đelić je podsetio i na reči predsednika Fijata da ta kompanija dolazi u Srbiju, jer zna da ona sada ulazi u Evropu.

Govoreći o prednostima procesa evropskih integracija, Đelić je naveo i da nas on tera na institucionalne promene i na efikasniju državu.

Đelić, koji je i ministar za nauku, upozorio je da će sve to biti nedovoljno ukoliko Srbija ne bude pet puta više ulagala u nauku i tehnologiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: