DSS isključio direktore preduzeća

Predsedništvo DSS-a isključilo je iz stranke generalne direktore Srbijašuma i EPS-a, jer nisu sami sišli sa tih funkcija.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.09.2008.

15:45

Default images

Vladimir Živadinović iz Srbijašuma i Vladimir Đorđević iz Elektroprivrede Srbije nisu više članovi DSS-a jer je rukovodstvo stranke procenilo da ne bi trebalo da kao kadrovi Vojislava Koštunice sprovode politiku nove Vlade. I pored toga, narodnjacima ipak ne smeta politika DS-a na nivou Beograda jer najavljuju da će njihovi kadrovi konkurisati za rukovodeća mesta u gradskim javnim preduzećima.

Prema izvorima B92, Izvršni odbor stranke Vojislava Koštunice naložio je svim načelnicima okruga i direktorima u javnim preduzećima da podnesu ostavke na te funkcije, jer ne mogu da sprovode politiku postojeće Vlade koju vodi Demokratska stranka.

Tokom prepodneva pitali smo portparola stranke da li je tačno da nameravaju da isključe direktore Srbijašuma i EPS-a koji nemaju nameru da poslušaju tu direktivu.

Evo šta je o tome u podne rekao portparol DSS-a Andreja Mladenović:

“Ne, ne, ja nemam tu informaciju da su oni isključeni. Oni su direktori, ali će biti direktori dok ih ne razreši vlada, a to se očekuje uskoro“, kazao je on.

Tri sata kasnije na agenciji Tanjug objavljena je vest u kojoj se navodi da je predsedništvo DSS-a odlučilo je da iz evidencije stranke izbriše Vladimira Đorđevića i Vladimira Živadinović, direktore EPS-a i Srbija Šuma.

Razlog za smenu je neposlušnost Đorđevića i Živadinovića, koji nisu otišli sa funkcije iako je to od njih zahtevala stranka.

Ovu informaciju saopštio je portparol DSS-a Andreja Mladenović, koji je objasnio da je posle formiranja nove vlade Predsedništvo DSS odlučilo da direktori javnih preduzeća koje je predložila stranka treba da se povuku sa tih funkcija , jer javna preduzeća sprovode direktnu politiku Vlade Srbije.

Tu odluku poslušali su svi osim Đorđevića i Živadinovića.

Još bez odluke o gradskim konkursima

I dok na republičkom nivou DSS traži od svojih funkcionera da napuste funkcije da ne bi sprovodili politiku Vlade, na gradskom nivou u Beogradu, gde su takođe na vlasti demokrate, ta stranka najavljuje učešće u konkursima za direktore javnih preduzeća.

Po mišljenju Nenada Komatine iz DSS-a u tom učešću nema ničeg spornog .

“To će biti stvar tog direktora , odnosno tog kandidata koji tu odluku bude doneo. I videćemo da li je to farsa i deklarativna odluka gradskog veća i gradonačelnika ili je zaista iskrena odluka da se izaberu najbolji kadrovi bez obzira na njihovu partijsku pripadnost“, kaže Komatina.

Podsetimo, odbornici Demokratske stranke Srbije nisu želeli da učestvuju u radu Skupštine grada, nisu glasali čak ni za završni račun budžeta kojim su i oni u prethodnom mandatu raspolagali.

Ipak, zvanična odluka o učešću kadrova te partije na konkursu za direktore beogradskih jevnih firmi, kako objašnjava Andreja Mladenović biće doneta po objavljivanju konkursa.

“Ta odluka još nije doneta. Stranka će doneti odluku o tome da li će i na koji način učestvovati. Preduzeća moraju da promene svoje osnivačke akte, jer po važećim te direktore imenuje Skupština na predlog upravnih odbora, odnosno na predlog gradonačelnika. Mi još ni jedan konkurs nismo videli, kada dođe do toga onda ćemo imati o čemu da pričamo“, kaže portparol DSS-a.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je početkom septembra da će Gradsko veće doneti odluku o raspisivanju konkursa za izbor novih direktora u javnim preduzećima i privrednim društvima čiji je osnivač grad Beograd.

Inače, ostaje otvoreno pitanje da li će DSS povući i sadašnje pomoćnike ministara koji su u Vladi ostali i posle odlaska Vojislava Koštunice iz premijerskog kabineta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: