Buligin: Još posla oko Južnog toka

Ratifikacija energetskog sporazuma sa Rusijom ne znači da će i početi izgradnja gasovoda Južni tok, rekao je Jurij Buligin.

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2008.

03:44

Default images

Jurij Buligin iz predstavništva Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije je na skupu u Privrednoj komori Srbije rekao da obim i tempo ruskih investicija i projekata počinje značajno da zavisi od dobre volje političkog rukovodstva u Srbiji.

On je na Prvom poslovnom forumu slovenskih zemalja, koji je održan u Privrednoj komori Srbije, kazao da je ratifikacija energetskog sporazuma u srpskom parlamentu istorijski potez i način da se omogući priliv ruskih investicija u tako važnu oblast u Srbiji kao što je energetika.

Međutim, Buligin nije ubeđen da će projekat Južni tok biti ostvaren.

"Nisam ubeđen da Sporazum o energetskoj saradnji znači da će biti realizovan i sam projekat. To ne znači da će izgradnja gasovoda uopšte početi. To je političko pitanje, politički problem. Postoji ozbiljan problem u oblasti energetske saradnje", naveo je Buligin.

Kada i ako Južni tok bude izgrađen, ta trasa će Srbiji omogućiti poziciju vodeće države u regionu, smanjiće se trgovinski deficit sa Rusijom i pospešiće se ekonomski razvoj Srbije, naglasio je direktor ruskog predstavništva u Beogradu.

Ruski investitori i velike kompanije spremne su, kako je kazao Buligin, da ulažu u Srbiju, ali je evidentno i da se u nastupu na srpskom tržištu susreću s brojnim problemima.

Postoji problem oko modernizacije hidroelektrane Đerdap iako je sa ruske strane oprema spremna i preduzeća Silovije mašini i Tehnopromeksport otvorile su svoja predstavništva u Srbiji radi intenziviranja saradnje. Međutim, na remont Đerdapa se još čeka.

Na probleme, prema njegovim rečima, upozoravaju i ruska naftna kompanija Lukoil koja posluje u Srbiji već nekoliko godina, a sada je i Gasprom rezervisan u pogledu sudbine projekta gasovoda Južni tok.

Dinkić: Rusija-Srbija i automobili

Nastavlja se liberalizacije trgovine Rusija-Srbija s ciljem da se obostrano ukinu carine na uvoz automobila, kaže Mlađan Dinkić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je izjavio da je nemački "Folksvagen" nameravao da u Srbiji izgradi fabriku automobila kako bi iz Srbije u Rusiju izvozio automobile, s tim da se ukinu carine za uvoz automobila iz Srbije.
Mlaðan Dinkiæ (FoNet, arhiv)
Dinkić je za RTS najavio da će delegacija Ministarstva ekonomije otputovati 15. septembra u Rusiju, kao i da će ruskoj strani predložiti da, u okviru međudržavnog sporazuma o slobodnoj trgovini, predloži ukidanje carina na uvoz ruskih automobila u Srbiju i carina na uvoz srpskih automobila u Rusiju.

U toku su razgovori sa italijanskim "Ivekom" o proizvodnji autobusa u Kragujevcu, rekao je Dinkić i najavio da će sledeće nedelje razgovarati sa predstavnicima nemačkog "Mercedesa" o proizvodnji automobila u Srbiji.

Dinkić je naveo da će još jedan svetski proizvođač koji se bude odlučio da proizvodi vozila u Srbiji imati "veliki" podsticaj od Vlade Srbije, kao što je ustupanje besplatnog zemljišta za izgradnju fabrike.

Šormaz: Gasovod ruski poklon Srbiji

Izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju predstavlja poklon i konkretnu podršku Ruske Federacije Srbiji, izjavio je funkcioner Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz.

"Gasovod je poklon Rusije državi Srbiji jer trasa gasovoda ne mora da ide kroz Srbiju, već može da se gradi u susednim državama", ukazao je Šormaz u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu povodom izjava ministra ekonomije Mlađana Dinkića o niskoj ceni NIS-a.

On navodi da potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić ne obaveštava građane da gasovod otvara 100.000 radnih mesta, da svake godine donosi 300 miliona evra zarade i da predstavlja najbržu i najsigurniju ulaznicu u EU.

Šormaz smatra i da Dinkić obmanjuje građane navodnim cenkanjem oko cene NIS-a, a namerno prećutkuje desetostruko veću dobit koju donosi celokupni enegretski sporazum.

Dinkić je juče izjavio, posle ratifikacije energetskog aranžmana u Skupštini Srbije, da će srpska strana insistirati da bude povećana cena kapitala NIS-a, za koju je "Gaspromnjet" ponudio 400 miliona evra.

LDP će tražiti ocenu ustavnosti

Liberalno-demokratska partija najavila je da će zatražiti od Ustavnog suda Srbije da oceni ustavnost energetskog sporazuma sa Rusijom, juče ratifikovanog u Skupštini Srbije.

Poslanik LDP-a u Skupštini Srbije Slobodan Maraš izjavio je na konferenciji za novinare u Novom Sadu da je ratifikovanjem tog sporazuma Skupština Srbije prekršila više članova Ustava.

Potpredsednica Skupštine Srbije iz redova LDP-a Judita Popović kazala je da je sporazum u suprotnosti sa Zakonom o privatizaciji, sa Zakonom o koncesijama, kao i sa Uredbom o privatizaciji javnih preduzeća.

Ona je ocenila da je energetski sporazum sa Rusijom "poguban" po privredu Srbije, a naročito po privredu Vojvodine pošto se najveći deo Naftne industrije Srbije nalazi na teritoriji te pokrajine.

"Postavljam pitanje političarima koji su u Skupštini glasali za sporazum: da li bi na isti način, po upola manjoj ceni, nekome prodali i svoju imovinu", navela je Popovićeva.

Ona se založila da NIS bude prodat na tenderu, kako to i zakon predviđa, i ocenila da, ukoliko NIS zaista bude prodat Rusiji, to otvara mogućnost i za političke pritiske Rusije na Srbiju.

Slobodan Maraš je rekao da je nedopustivo što Skupština i Izvršno veće Vojvodine nisu konsultovani oko prodaje NIS-a, i ocenio da je to još jedan dokaz da autonomija Vojvodine ne postoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: