Srušena nadgradnja u Starom gradu

Po nalogu suda, u Fruškogorskoj ulici u Beogradu uklonjen je deo objekta koji je izgradio biznismen Vukoman Rutović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2008.

17:19

Default images

Tužbu protiv njega podnela je Tanja Kecman koja se vodi kao naslednica ove zgrade. Rutović kao problem navodi nesuglasice sa Kecmanovom po čijoj tužbi je doneta presuda da se objekat koji je izgradio Rutović sruši.

On kaže da je čak gospođu Kecman čuo kako se, navodno, hvalila da je u dobrim odnosima sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Ipak, kako je Rutović objasnio za B92, ovakav postupak suda mora biti preispitan jer on, kako smatra, nije uradio ništa protivzakonito.

”Ne radi se ni o kakvoj nadogradnji, radi se samo o jednoj nužnoj sanaciji krova koji je bio i pre, uz saglasnost stanara. Imamo sve overeno da su stanari potpisali da su saglasni i ja sam sve to uradio o mom trošku. Čak ja mislim da sam išao nekim regularnim tokom, to je država, pošto je zgrada spomenik kulture, sama trebala da uradi, a ne ja o mom trošku, što me je koštalo 15 000 eura”, kaže Rutović.

Vukoman Rutović, koji zajedno sa bratom u Beogradu poseduje više hotela i ugostiteljskih objekata, najavljuje da će tražiti način da krov koji je srušen ponovo postavi.

“Lično ne volim da se tužakam i da idem po nekakvim sudovima jer je to, po meni, malo i mizerno, ali ću morati da tražim neku saglasnost jer ovo ne može da ostane ovako, jer bi ne samo moj stan ugrozilo, već celu zgradu.”, kaže on.

Naslednica zgrade Tanja Kecman kaže za B92 da je republička inspekcija utvrdila da je ceo postupak gradnje nezakonit jer se na objektu jasno vidi da je Vukoman Rutović bespravno dozidao još jedan sprat stambenog prostora.

“Gospodin Rutović je podigao ceo sprat i dvovodni krov koji ne može da stane na tu površinu, pa je tim drugim krovom prekrio celo zajedničko dvorište, podvukao se pod krov naše kuće i potpuno nam zaklonio komunikaciju sa dvorištem gde ulazimo u podrume”, objašnjava ona.

Kecmanova dodaje da je sporna lokacija zaštićena kao ambijentalna celina, a kuća na kojoj su radovi obustavljeni datira iz 1880. godine i prva je gradska kuća u Beogradu.

“Tim izvedenim radovima od strane Rutovića koji su bespravni narušena je ne samo ambijentalna celina, nego je i umanjena vrednost naše kuće. Nemamo ni svetlo ni vazduh, ni normalnu komunikaciju sa dvorištem koje predstavlja atrijum, a koje sada liči na šupu”, kaže ona.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je juče u emisiji Utisak nedelje da će ovaj, kao i slični slučajevi vezani za problem bespravne gradnje biti rešeni.

“Ljudi moraju da rade svoj posao. Ja već sutra imam sastanak sa šefom inspekcije jer isto sam čitao u novinama da je u Starom gradu žena morala da pokrene postupak kako bi se srušio neki sprat, koji je brat nekog kriminalca napravio i niko ne sme da pisne. To ne može da bude tako. Ima da se sruši odmah. E, sad će neko da ostane bez posla, videćemo ko je kriv, i garantujem da će u tom trenutku svi početi drugačije da razmišljaju”, najavio je gradonačelnik Beograda.

Đilas je napomenuo da je mnogo novca stečenog nelegalnim poslovima prebačeno u građevinu i najavio oštru borbu protiv građevinske mafije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: