Pomoć najboljim studentima

Već sedam dana traje konkurs za stipendije Fonda za mlade talente koji bi trebalo da nagradi najbolje studente u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2008.

00:18

Default images

Najbolji studenti završnih godina osnovnih studija u zemlji, njih 1.000, mesečno će dobijati 25.000 dinara, dok će 500 studenata na studijama u zemljama Evropske unije za godinu dana školovanja dobiti 1.250.000 dinara.



Jelena Potić završila je osnovne studije na Medicinskom fakultetu sa prosečnom ocenom 9,88. Bavi se naučnim radom i napisala je više radova u oblasti fiziologije i kardiologije koji su i nagrađeni.

Jelena će konkurisati za stipendiju koja joj omogućava nastavak školovanja u Srbiji.

“Primarno ću ga potrošiti, pošto pišem neke radove za internacionalne kogrese, za neki obilazak ili za stručna naučna usavršavanja u oblasti medicine“, kaže ona.

Njena koleginica sa fakulteta Sandra Aleksić je na šestoj godini studija sa prosečnom ocenom 9,93.

Sandra nije mogla da konkuriše za stipendiju Fonda za mlade talente prošle godine zato što je se stipendije nisu dodeljivale.

“Pričala sam ranije sa nekim ljudima koji su planirali da idu na postdiplomske studije u inostranstvo i koji su računali na ta sredstva. Na taj način je njima možda sudbina zauvek promenjena, ali to se odražava i na budućnost celog društva zato što je u toj generaciji bilo talentovanih mladih ljudi koji bi postali stručnjaci u tim oblastima“, smatra Sandra.

Fond je tokom prošle godine, zbog problema sa budžetom, faktički prestao sa aktivnostima i sada je ponovo konstituisan.

“Jeste, jedna godina je propuštena i jeste da je jedna generacija završnih studija oštećena. Jako dobra stvar je što su ove godine stipendije ponovo u opticaju i što je ove godine njihov broj uvećan; dakle, umesto što ide 500 studenata u inostranstvo, takođe, iznos stipendija je uvećan. Za studente to ima veliki značaj. To su najveće stipendije koje se dodeljuju u našoj zemlji i najstroži su kriterijumi, tako da samo najbolji studenti mogu da dobiju stipendije“, objašnjava Aleksandar Jović, sekretar Studentskog parlamenta.

Studenti koji žele da konkurišu moraju da imaju prosečnu ocenu višu od 8,5. Ministarstvu omladine moraju da dostave biografiju, potvrde sa fakulteta, preporuku profesora, ali i obaveštenje da li su primali neku stipendiju ili ne.

Takođe, studenti i postdiplomci imaju obavezu da po završetku studija najmanje pet godina rade u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: