Vlada protiv predloga koncesionara

Vlada će odbaciti predlog konzorcijuma "Alpina-Por" o sporazumnom raskidu ugovora o izgradnji autoputa Horgoš-Požega.

Izvor: B92, Beta

Petak, 05.09.2008.

14:15

Default images

Stručni tim je procenio da je taj predlog "katastrofalan" za Srbiju. Istovremeno, Vlada nije protiv ideje o sporazumnom raskidu, ali očekuje povoljnije uslove za Srbiju. Inače, koncesionar je tražio da uz saglasni raskid dobije i gradnju deonice autoputa od Novog Sada do Horgoša bez tendera.

Cena za taj posao od 220 miliona evra koju je predložio koncesionar, je, kako je procenio stručni tim, neopravdano uvećana za 70 miliona evra.

Kako sazanje B92, potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić pripremiće Akcioni plan za pripremu i izgradnju deonice autoputa Novi Sad-Horgoš i predstaviti ga Nacionalnom savetu za infrastrukturu, koji bi trebalo da se sastane iduće nedelje.

Biće predloženo da se ta deonica podeli na šest do osam delova i da za izgradnju svakog dela bude raspisan poseban tender, a da ugovor koji će se potpisivati sa izvođačima radova bude tipski, odnosno da se razlikuju samo po ugovorenoj ceni za radove, saznaje B92.

Prema koncesionom ugovoru, postoje dva varijante raskida - da se on sporazumno raskine, pri čemu bi koncesionaru ostalo 10 miliona evra koje je dao kao garanciju i Srbija bi mogla da već u toku ove godine započne gradnju autoputa.

Druga varijanta je da se sačeka da se raskine ugovor sa "Alpinom-Por" 31. decembra i Srbiji ostaje 10 miliona evra garancija.

Cvetković: Razgovori se još vode

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Vlada još vodi razgovore sa predstavnicima konzorcijuma "Alpina-Por" i da on očekuje da će sporazum biti postignut i to vrlo brzo, ali nije isključio ni mogućnost da se ugovor o koncesiji raskine.

"Vlada sigurno neće ući u netransparentnu situaciju i uraditi nešto što je u suprotnosti sa našim zakonima", rekao je Cvetković novinarima u Vladi Srbije.

Premijer je precizirao da, ukoliko nema sporazumnog raskida, hipotetički postoje dve mogućnosti - da koncesionar ispuni svoju obavezu i druga, ukoliko on to ne učini, da Srbija sama završi taj projekat, uz raspisivanje međunarodnog tendera.

"Ukoliko se desi da se ne uspe da se napravi sporazumni raskid ugovora, onda su moguće dve opcije. Jedna opcija jeste da koncesionar ispuni svoje obaveze prema već potpisanom ugovoru, što znači da koncesija ostaje na snazi i mi dobijamo put onako kako je ugovoreno. Druga opcija je da on ne uspe da ispuni obaveze, što onda nama ostavlja obavezu da taj put završimo. Onda ćemo, naravno, raspisati tender“, rekao je premijer Cvetković.

"Ugovor je živ i on ostaje na snazi, a ukoliko dođe do raskida, mora se utvrditi pod kojim uslovima se on raskida", rekao je Cvetković i naveo da se nada da će biti postignut dovor prihvaltljiv za obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: