Nepovratno topljenje Severnog pola

Ledeni pokrivač na Arktičkom okeanu je ovog leta pretrpeo dva najveća smanjenja u poslednje tri decenije, kažu naučnici.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.09.2008.

09:17

Default images

Ledeni pokrivač je preko leta izgubio 212 kvadratnih kilometara, rekao je Martin Džefris iz Američke nacionalne naučne fondacije i Univerziteta Ferbanks na Aljasci. Ledenjaci se formiraju akumulacijom snega i smrznute otopljene vode, koja oblikuje velike platforme leda velike debljine koji pluta po površini okeana, ali je povezan sa kopnom.

Tokom prošlog veka, kada bi se ledenjaci otcepili, led u moru bi vremenom ponovo formirao novi ledenjak na njihovom mestu.

Derek Mjuler, naučnik sa Univerziteta Trent u Ontariju, rekao je da su ove promene pod sadašnjim vremenskim uslovima nepovratne i da ekološki uslovi koji su ih održavali u ravnoteži hiljadama godina više ne postoje.

Mjuler je rekao da se ledenjak Markam, površine 49 kvadratnih kilometara i star 4.500 godina otcepio od ostrva Elsmer u avgustu i sada pluta okeanom u arktičkom krugu.

Otcepila su se dva dela velikog ledenog bloka Serson i smanjila ga za 60 odsto ili za 122 kvadratna kilometra, kao i 21 kvadratni kilometar leda sa trećeg ledenog bloka Vard Hant, koji se prostire na 440 kvadratnih kilometara, debljine 40 metara.

Na bloku Vard Hant vidljive su pukotine, što naznačava da bi mogao da nastavi da se smanjuje, rekao je on.

Sa druge strane zemljine kugle dešavaju se slične pojave; ranije ove godine odvojio se jedan deo od 414 kvadratnih kilometara ledenog bloka u Antarktiku.

Gubitak ovih ledenjaka znači da retkim ekosistemima koji od njih zavise preti nestanak, još je upozorio Varvik Vinsent, naučnik sa Univerziteta Laval.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: