Politička zloupotreba dece

Decu Ane Tmušić njihov otac i dalje politički zloupotrebljava na mitinzima nacionalističkih organizacija, iako postoje sudske presude.

Izvor: B92

Sreda, 03.09.2008.

13:47

Default images

Ani Tmušić, uprkos sudskoj presudi i preporukama socijalnih službi, bivši muž već sedam godina ne dozvoljava da viđa decu. Najteže joj je što su njena deca politički zloupotrebljena jer ih otac redovno vodi na proteste desničarskih i ultranacionalističkih organizacija u znak podrške Radovanu Karadžiću.

Podsećamo, deca bračnog para Tmušić prvi put su se u javnosti pojavila na sahrani Slobodana Miloševića, na kojoj su ispred odra bivšeg jugoslovenskog predsednika salutirala odevena u vojničke uniforme.

Letnji raspust, za razliku od svojih vršnjaka, deca porodice Tmušić provela su na protestima u znak podrške Radovanu Karadžiću.

Odeveni u vojničke uniforme, s fantomkama na glavama, ovi mališani su, u pratnji oca Zorana, redovni posetioci svih okupljanja ultranacionalističkih organizacija na kojima se čak uzvikuju i reči mržnje upućene političarima.

Već sedam godina Ana Tmušić prelistava porodični album sa slikama svoje dece. Koliko su porasla njena deca, može da sazna samo gledajući ih ponekad na televiziji.

Prvi put su se u javnosti pojavili pre dve godine u vojničkim uniformama ispred odra Slobodana Miloševića. Tu sliku preneli su svi domaći i strani mediji.

“Meni nije bilo iznenađujuće da sam ih videla tamo, ali pojavljivanje dece tamo u trenucima nasilja, na okupljanjima takve vrste, puno me potreslo“, kaže Tmušićeva.

Nakon što se razvela od ratnog veterana i bivšeg policajca iz Peći Zorana Tmušića, on joj je zabranio svaki kontakt sa decom.

Ana kaže da je pristala da decu na čuvanje poveri bivšem suprugu jer nije želela, kako objašnjava, da ih dodatno opterećuje selidbom u Kragujevac, gde živi posle razvoda.

Međutim, i pored odluke suda, za sedam godina nijednom ih nije videla.

“Imala sam privremenu meru Centra za socijalni rad i Četvrtog opštinskog suda da dođu u centar jednom mesečno gde se nisu nikada pojavila. Ja sam posle iks pokušaja odustala“, kaže Ana Tmušić.

Poslednjih dana, odrastanje svoje dece može da prati i na njihovom internet sajtu.

Uz muzičku podlogu “Zbogom, prvi nerođeni sine“, nezvaničnu himnu nekadašnje Jedinice za specijalne operacije, na sajt su, pored diploma i medalja s raznih takmičenja, postavljene i slike Anine dece u uniformama.

Njihov otac, kao uspomenu, sačuvao je i fotografije svoje dece s bivšim komandantom Žandarmerije Goranom Radosavljevićem Gurijem, bratom haškog optuženika Lukom Karadžićem, kao i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Zoranom Alimpićem, patrijarhom Pavlom i književnicom Erikom Jong.

Centralno mesto na sajtu ima slika na kojoj je bivši ministar policije Dušan Mihajlović s Aninom decom odevenom u uniforme, ali i isečak iz novina iz maja 2004. na kojoj, opet odeveni u uniforme, povodom Dana policije Tmušići demonstriraju svoje vojničke sposobnosti - rasklapaju puške i pokazuju karate udarce.

“Mislim da nije mesto deci tamo, nijednom detetu nije mesto. Nebitno što su moja deca, nijendom detetu nije mesto tamo“, smatra njihova majka.

U Centru za socijalni rad Novi Beograd kažu da znaju za ovaj slučaj porodice Tmušić i da im je poznato da Zoran svoju maloletnu decu vodi na političke skupove.

Ipak, napominju da su se deca sama izjasnila da žele da žive sa ocem i da su, iako je njihov stručni tim procenio da Zoran Tmušić na njih vrši pritisak, oni u ovom slučaju nemoćni.

“Deca su instruisana i teško je proceniti šta je tu istina, ali sud je doneo odluku da se deca dodele njemu i to je konačna odluka suda. To da ih otac instruiše nije primetio samo Centar, već svaki građanin koji je gledao televiziju, ali centar tu ništa ne može“, kaže gradski sekretar za socijalni rad Vanja Govorko. I dok u Centru savetuju Anu Tmušić da podnese žalbu sudu jer joj bivši suprug i pored presude ne dozvoljava da vidi decu, ona kaže da ne zna da je presuda postala pravosnažna i da je o mogućnosti na žalbu niko od nadležnih nije obavestio.

Dečji psiholog Nada Korać za B92 kaže da odgovornost za ovakvo ponašanje dece snosi otac koji ih, ne razmišljajući o njihovom interesu, čak dovodi u fizičku opasnost.

“Iz njihovog ponašanja se vidi da je to politička promocija oca i njegovih ideja. Ova deca su bila izložena opasnosti kao učesnici demonstracija koje su bile nasilne. I sam organizator i onaj koji ih je doveo na demonstracije mora da bude svestan da ih dovodi u fizičku opasnost“, objašnjava Koraćeva.

Ona kaže da je u ovom slučaju i država odgovorna jer nijedna od nadležnih institucija do sada ni jednom nije reagovala na pojavljivanje dece u javnosti odevene u vojničke uniforme.

Inače, u Četvrtom opštinskom sudu, pred kojim su se Ana i Zoran razveli i rešavali pitanje starateljstva nad decom, rečeno je za B92 da je, što se njih tiče, slučaj završen kao i da detalje presude, zbog maloletnika koji su uključeni u predmet, ne mogu da iznose u javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: