"Rusija nije protiv nezavisnosti"

Rusija u principu nije protiv nezavisnosti Kosova, ali se zalaže za novu rundu pregovora, izjavio je ruski ambasador u Tirani.

Izvor: Beta

Utorak, 02.09.2008.

13:05

Default images

Ambasador Aleksandar Levovič Priščepov je, kako je preneo Bi-Bi-Si, rekao za albanski dnevnik "Koha jone" da "Rusija nije priznala Kosovo 17. februara jer je njegova nezavisnost u suprotnosti sa Završnim aktom iz Helsinkija i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN".

"Mi, u principu, nismo protiv nezavisnosti Kosova i nismo se izjasnili protiv toga. Međutim, za sada ne priznajemo Kosovo. Predložili smo da se održi nova runda pregovora. Predlažemo novi način da se dođe do nove rezolucije SB UN. Želimo rešenje za pitanje Kosova koje će biti zadovoljavajuće za obe strane - i Srbiju i Kosovo...", naveo je on.

Na pitanje kako to može biti uspešno ako je u pitanju nezavisnost o čemu dve strane imaju dijametralno suprotne stavove, ruski diplomata je kazao da su "pregovori neophodni upravo zbog toga".

"Ne treba zaboraviti da kad razgovori počnu, svaka strana stavlja naglasak na određene tačke. Stvarni pregovori počinju kasnije. To je diplomatija, to je ono čemu pregovori služe i način za postizanje produktivnog rešenja", rekao je Priščepov.

On je precizirao da Moskva ne želi konfrontacije sa SAD "jer znamo kako je bilo tokom 'hladnog rata'", navodeći da "time svi gube i niko ne dobija".

Ocenjujući odnose sa Albanijom, ruski diplomata je naveo da "postoje razlike oko Kosova", ali da će Moskva "nastaviti dijalog sa Tiranom bez iritacija ili retorike koja nije u interesu naših naroda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: