U Kragujevcu ne ubijaju pse i mačke

Kragujevac je jedini grad u Srbiji koji se zvanično obavezao da neće vršiti eutanaziju životinja lutalica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2008.

00:19

Default images

Prema rečima rukovodioca kragujevačke "Zoohigijene" Aleksandra Gajića, u ovom prihvatilištu za pse i mačke lutalice u prethodnih godinu i po dana sterilisano je i vakcinisano, a potom vraćeno na ulice, oko dve hiljade životinja.

"Zoohigijenu", prihvatilište za pse i mačke lutalice u Kragujevcu, osnovao je grad. Odmah po osnivanju, potpisan je i ugovor sa međunarodnom organizacijom za zaštitu životinja "Fir foten" iz Beča, sa odredbom da na području grada neće biti eutanazije, što Kragujevac čini jedinstvenim u Srbiji.

"Kragujevac je jedan od najbezbednijih gradova u Srbiji što se tiče pojave besnila. Na teritoriji grada šetaju se psi koji su vakcinisani, sterilisani, obeleženi, pogotovo u prigradskim delovima, gde postoje dva zaštitna prstena. Te životinje, pošto su prošle svu trijažu, čuvaju svoju teritoriju i ne dozvoljavaju podivljalim psima koji se nalaze u obližnjim šumama da migriraju ka gradu", tvrdi rukovodilac "Zoohigijene" Aleksandar Gajić.

Od ukupno, kako se procenjuje, tri hiljade pasa lutalica na području Kragujevca, do sada je sterilisano oko dve hiljade životinja. Više od 90 odsto pasa lutalica fotografisano je i evidentirano u bazama podataka.

Kragujevačko prihvatilište raspolaže opremljenom hirurškom salom u kojoj profesori Veterinarskog fakulteta u Beogradu svojim studentima drže praktičnu nastavu.

Od oktobra, kragujevačka Asocijacija za zaštitu životinja "Vasgor" u saradnji sa "Zoohigijenom" i austrijskom nevladinom organizacijom "Enimals vidaut houm" počinje realizaciju još jednog projekta.

"Aktivno će se raditi na sterilizaciji pasa lutalica, koji će dobiti posebne ogrlice koje se trenutno rade. Smatram da će oko 300 pasa biti vakcinisano, sterilisano, a potom vraćeno sa mesta odakle su uzeti. Kragujevac se maksimalno zalaže, kao i naša organizacija, da se životinje što više neguju i udome. Ljudi ovde vole životinje, bar 90 odsto stanovništva grada Kragujevca misli tako", rekla je Vesna Jovanović, predsednica Asocijacije za zaštitu životinje "Vasgor".

Treba reći da se mesečno udomi oko 30 životinja, a rekord je postavljen u maju kada su 73 životinje dobile vlasnika. "Vasgor" i "Zoohigijena" pozivaju aktiviste za zaštitu prava životinja da ih posete i uvere se u kvalitet rada i standarde koji se primenju u radu sa životinjama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: