Evropska banka pomaže NBS

Evropska centralna banka odobrila je 400.000 evra pomoći Narodnoj banci Srbije za projekat analize rada centralne banke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2008.

18:21

Default images

To je deo priprema za ulazak Narodne banke u evropski sistem centralnih banaka. Nakon devetomesečne analize, Evropska unija finansiraće s dva i po miliona evra sprovođenje predloženih programa, najavio je šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras.

Potpisivanje protokola između Evropske centralne banke i Narodne banke početak je ostvarenja projekta Analiza potreba NBS koji treba da definiše šta centralna banka mora da uradi da bi se približila evropskim standardima.

Predstavnici Evropske centralne banke kažu da je finansijski sistem Srbije veoma povezan sa evropskim i da mnogo zavisi od evra, zbog čega je i neophodno da se osnaži srpska centralna banka.

“Delimo zajednički interes i suočeni smo sa zajedničnkim izazovima kao što su visoka inflacija i finansijska stabilnost. Da bi se to postiglo, potrebno je da neke stvari budu sprovedene. Najvažnije je postizanje potpune nezaivsnosti centralne banke od političkih uticaja kako bi se dostigla ujednačena monetarna ekonomija okrenuta ka stabilnosti. Međutim, mi takođe znamo da je za postizanje ekonomske stabilnosti neophodna saradnja i drugih oblasti, pre svega fiskalne politike“, rekla je Gertruda Tumpel Gugerel, članica IO Evropske centralne banke.

Evropska komisija do sada je detaljno posmatrala način na koji se Narodna banka borila s inflacijom i zauzdavala rast cena.

Osim što će dati smernice za formiranje prave monetarne politike, Evropska unija obezbedila je i novac za njeno sprovođenje.

“Srećan sam da najavim danas da IPA program za 2008. sadrži važan projekat za Narodnu banku Srbije vredan 2,5 miliona evra. On će biti nastavak projekta koji potpisujemo danas. Na temelju ovog projekta izgradićemo projekat koji će sadržati konkretne akcije za proširenje institucionalnih kapaciteta NBS i harmonizaciju rada banke sa evropskim standardima“, kazao je šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras.

Na pitanje novinara da li bi Srbija trebalo da uvede evro umesto domaće valute, predstavnica Evropske centralne banke Gertruda Tumpel Gugerel rekla je da je to dugotrajan proces za koji je neophodan visok nivo ekonomske stabilnosti i niska inflacija, što Srbija tek treba da dostigne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: