Svedočio bivši kanadski oficir

U nastavku suđenja trojici hrvatskih generala pred Haškim tribunalom, svedočio je bivši kanadski oficir Filip Berikof.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.09.2008.

15:42

Default images

Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine i za druge zločine tokom i posle operacije "Oluja", u avgustu i septembru 1995. Akcijom je zapovedao general Gotovina; Čermak je posle zauzimanja Knina bio vojni upravnik grada, a Markač je komandovao specijalnom policijom.

Svedok Berikof, koji je bio obaveštajni oficir u snagama UN u Kninu, izjavio je da je 5. avgusta, drugog dana "Oluje", napustio bazu UN u Kninu "uprkos hrvatskoj blokadi" i da je, krećući se po okolini, "video mnogo sela u plamenu" i "hrvatsku vojsku, specijalnu i civilnu policiju, kako pljačkaju i uništavaju kuće".

Berikof je potvrdio da je "lično bio svedok uništavanja u Kistanju, Cetini i Donjem Lapcu".

"Širom tog područja, a naročito u selu Varivode, ostale su netaknute kuće koje su bile označene kao hrvatske, a neoznačene kuće koje su pripadale Srbima su bile uništene", posvedočio je Berikof.

On je tvrdio da je u selima viđao zapovednika jedinice specijalne policije "majora Jurića", za koga je pretpostavio da je podređen policijskoj komandi, ali po paralelnom lancu komande i generalu Čermaku.

Svedok je izjavio i da je u Kninu, koji je tokom "Oluje" bio granatiran, "najmanje 100 kuća bilo uništeno", kao i da su mnoge druge bile oštećene.

Granatiranje Knina, Berikof je u ranijim izjavama tužiocima opisao kao "neselektivno", ali je pred sudskim većem taj iskaz promenio, ocenivši da je vatra bila usmerena i na vojne objekte, ali da je bila nepotrebno snažna, zato što u gradu nije bilo vojske Republike Srpske Krajine.

Kanadski oficir je opisao kako je 5. avgusta 1995. na raskrsnici u blizini baze UN u Kninu jedna hrvatska granata ubila šestoro Srba iz kolone izbeglica. Četvoro stradalih, Berikof je nazvao "vojnicima", a dvoje "civilima".

Napomenuo je da je, sa drugim kanadskim oficirima, tela stradalih stavio u vreće i sklonio sa puta. Kasnije istog popodneva, kada je naišla hrvatska vojska, video je da je telo jednog poginulog izvađeno iz vreće i da je preko njega "prešao tenk", kao i da je "izbušeno mecima".

U nastavku suđenja, svedoka unakrsno ispituju branioci optuženih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: