Porodice nestalih kod Mesića

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić primio je delegaciju Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2008.

17:30

Default images

Porodice nestalih traže od svih predstavnika vlada i država u regionu da se to humanitarno-pravno pitanje rešava u okviru institucija, izjavila je nakon sastanka Milijana Bojić, predsednica Saveza udruženja porodica zatvorenih i nestalih osoba Republike Srpske.

Ona je dodala i da udruženja porodica nestalih traže da države u regionu potpišu sporazume o razmeni informacija o nestalima i grobnicama i da nadležni organi u tim zemljama rade svoj posao.

Predsednik Saveza udruženja porodica zatvorenih i nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branilaca Ivan Pšenica ocenio je da su se na području bivše Jugoslavije prevazišle podele i da se treba posvetiti rasvetljavanju sudbina svih nestalih na području Hrvatske, BiH i Srbije, isključivo kao humanitarnom pitanju.

Od Mesića je, po Pšeničinim rečima, zatraženo da iskoristi svoja ovlašćenja i autoritet u regionu u razgovorima s predsednicima drugih zemalja kako bi se rešilo pitanje nestalih lica čiji se broj po procenama kreće oko 17.000 pa bi trebalo bi uspostaviti mehanizam rešavanja tog humanitarnog pitanja.

On je rekao i da ljudi nisu nestali, već su zarobljeni i nasilno odvedeni, a da su njihove sudbine poznate, pri čemu je potrebno samo isključiti politiku iz rešavanja tih sudbina.

Predstavnici udruženja su izjavili da je Mesić podržao inicijativu.

Službeno se kao nestalo vodi 1.120 Hrvata i 930 Srba, ali prema podacima izbegličkih udruženja, u ratu u Hrvatskoj poginulo ili nestalo 6.795 Srba.

Prema podacima komisije za nestale hrvatske vlade postoji velik broj registrovanih grobnica s ukupno 574 leša koja nisu ekshumirana, dok je od 2001. do maja ove godine ekshumirano 717 leševa, do februara ove godine u Zagrebu identifikovano 389, u RS ekshumirano i identifikovano 40 lica, dok na identifikaciju u Zagrebu čeka 320 lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: