Mauzolej opet nosi Čangovo ime

Ime bivšeg diktatora Čang Kaj Šeka ponovo je vraćeno njegovom mauzeoleju na Tajvanu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2008.

19:21

Default images

Tajvanski predsednik Ma Jing Đeu iz Nacionalističke partije Kuomitanga (KMT), koja je nekad vladala celom Kinom sa Čangom na čelu, ukinula je promenjen naziv mauzoleja u "Tajvanski demokratski memorijalni centar" i vratila ime Čanga. Ma je došao na vlast u Tajvanu u maju.

Prethodna vlada Čen Šui Biana pokrenula je kampanju da se izbrišu svi znaci koji podsećaju na Čangovu vladavinu i time zatvori, kako je rekla, represivno poglavlje tajvanske istorije. Čen je izbacio ime Čang Kai Šeka iz naziva glavnog aerodroma u zemlji i naredio uklanjanje njegovih statua sa javnih mesta.

Sadašnja vlada smatra da je Čen trebalo da konsultuje skupštinu pre nego što je krenuo u promenu imena.

Čang Kaj Šek je pobegao na Tajvan 1949. posle poraza u građanskom ratu od Mao Cedungovih komunista. Mauzolej je otvoren aprila 1980. godine a Čang je umro 1975. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: