Počela školska godina

Za učenike osnovnih i srednjih škola danas je počela nova školska godina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2008.

07:57

Default images

Ove godine u prvi razred pošlo je 2.500 prvaka više nego pre godinu dana, odnosno 78.477 dece. Početak obeležavaju problemi sa udžbenicima i najava štrajka. Gotovo 100.000 primeraka udžbenika privatnih izdavača koje su škole proletos naručile, a roditelji već platili, proglašene su nevažećim.

Ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da će ministarstvo istražiti ovaj slučaj i utvrditi ko je odgovoran za propust.

"Primarno pitanje je da li su izdavači imali dozvolu kada su štampali udžbenike, a javnosti Srbije ministarstvo će predočiti svoj stav nakon što budu prikupljene sve činjenice", rekao je ministar novinarima tokom posete Vranju.

On je istakao da su o tome koji udžbenici će ući u nastavu odlučivale komisije u skladu sa zakonom i dodao da "niko, pa ni ministar, nema pravo da ulazi u to da li su komisije radile kvalitetno".

Ministar je naglasio da su komisije bile sastavljene od stručnjaka i podsetio da je od 317 naslova 98 odobreno.

Ministarstvo je, kako je dodao, u proces revizije udžbenika ušlo sa stanovišta potrebe kvaliteta i da glavnu reč o tome treba da kaže struka, precizirajući da se to "ne može desiti preko noći".

Iz Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine najavljuju da će razmotrirti moguće stupanje u štrajk. Razlog nije samo u platama, već i u pojedinim merama školskih uprava u južnobačkom i sremskom okrugu. Konačna odluka o štrajku biće doneta večeras.

Otvorene dve nove škole u Beogradu

Beogradske škole primile su čak hiljadu prvaka više nego prošle godine, pa su zato otvorene i dve nove osnovne škole - "Vuk Karadžić" u Stepojevcu i "22. oktobar" u Surčinu.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da će sledeće godine svi đaci prvaci u glavnom gradu dobiti besplatne udžbenike.

Đilas je otvorio školu "22. oktobar" u Surčinu. Poželevši đacima prvacima da budu odlični učenici, on je najavio da će se Gradska uprava truditi da narednih godina za prvake, ali i ostale đake, obezbedi besplatne udžbenike.

“Mi ćemo za sledeću godinu odvojiti sredstva iz budžeta grada da svi đaci prvaci dobiju besplatne udžbenike, da ćemo se truditi da što više dece, svih razreda obuhvatimo tom akcijom, naravno, u skladu s mogućnostima u budžetu. Sjajna je vesti što ove godine imamo čak hiljadu prvaka više, a opet na nama je da napravimo objekte u koji će oni ići“, najavio je gradonačelnik Beograda.

Stariji drugari pripremili su priredbu dobrodošlice prvacima, koji su posle upoznavanja s učiteljicama i učiteljima, ali i s vršnjacima, otišli kući jer ih već sutra očekuje prvi susret s bukvarom.

Psihološka priprema dece i roditelja

Ove godine deca se ne mogu upisati u prvi razred osnovne škole bez potvrde da su pohađali predškolski pripremni program, kako bi se što bolje pripremili za polazak u školu.

Pripremni predškolski program, koji je realizovan u toku protekle školske godine, pohađalo je oko 70 dece u vrtiću "Čuperak" u Beogradu. On je obuhvatao različite aktivnosti koje će im biti od velike pomoći u kasnijem školovanju.

"Ono što je bilo jako važno i čemu je dat akcenat je jačanje emocionalne stabilnosti i sigurnosti dece, kao i sigurnosti, kroz različite oblike aktivnosti muzičke, ekološke aktivnosti, zatim razvoj logičkog razmišljanja, kao i kreativnog mišljenja. Mislimo da su deca jako dobro pripremljena", kaže vaspitačica Vera Ćeranić. Polazak u prvi razred je za decu, ali i za njihove porodice potpuno novo razdoblje u životu. Učitelji i psiholozi savetuju roditelje da pripreme i ohrabre svoju decu za novine koje donosi polazak u školu.

Andrej polazi u prvi razred Osnovne škole "Radojka Lakić". Posle vrtića u koji, kako kaže, nije voleo da ide, školu očekuje sa nestrpljenjem i raduje se upoznavanju novih drugara.

"Škola je zabavna, škola treba da razveseli druge, da ih obraduje što su u njoj, da nešto nauče, da budu pametni", kaže on.

Za roditelje čija deca postaju prvaci često se u šali kaže da i oni ponovo kreću u školu. Neki su uplašeni više od dece, dok drugi prilično mirno prihvataju promene.

"U suštini, trudimo se da ne pravimo strahove, da ga što više ohrabrimo za tu školu, da mu damo podršku, da to ne bude drama cela i da ne pravimo strah", kaže majka Ines Meštrović.

"Nismo opterećeni time, čekamo da vidimo kako će sve da krene od prvog septembra, kada ćemo dobiti spisak knjiga, svezaka…", kaže ona.

Psiholozi savetuju roditelje da u početku više vremena provode sa decom i da ih lagano upoznaju sa novinama koje ih očekuju.

Prvih nekoliko nedelja u školi najvažnije su za sticanje radnih navika. Roditelji bi u tom periodu trebalo da pruže podršku detetu tako što će na početku zajedno s njim pakovati knjige i pomagati mu da piše domaće zadatke, a kasnije tako što će se interesovati za to šta dete uči i koliko je uspešno u tome.

Bezbednost đaka u saobraćaju

Učenici koji danas kreću u škole biće bezbedniji na pešačkim prelazima, kolovozima i trotoarima.

Prema statističkim podacima, deca u saobraćaju najviše stradaju na početku i krajem školske godine. Kako bi se izbegle nezgode, saobraćajna policija će od danas do 15. septembra pojačati kontrole oko osnovnih i srednjih škola.

Samo od početka ove godine život je izgubilo 21 dete. Nova školska godina novi je izazov, kako za saobraćajnu policiju, tako i za sve učesnike u saobraćaju. Prema najavama iz MUP-a Srbije, saobraćajne patrole biće pored svake škole sat pre početka nastave i sat po završetku časova.

“Danas već sat vremena pre početka nastave, u srednjim i osnovnim školama policijski službenici otpočeli su sa pružanjem pomoći pre svega deci, đacima kao i sa regulisanjem saobraćaja u zonama škola i preduzimanjem drugih mera na zaštiti učesnika u saobraćaju“, kaže Tomislav Simić iz MUP-a Srbije.

Prema novom zakonu o saobraćaju, čiji je nacrt još u Ministarstvu unutrašnjih poslova i nije dostavljen Vladi, prekoračenje brzine i učestali prolasci kroz crveno svetlo biće tretirani kao nasilnička vožnja.

Izdavači traže da se njihovi udžbenici koriste

Predstavnici Udruženja izdavača Srbije zatražili su danas da se udžbenici koji su odobreni, a koji potom nisu prošli naknadnu proveru, koriste ove školske godine kako ne bi bili oštećeni ni učenici ni roditelji.

Sa okruglog stola "U mraku se ne vide udžbenici", predstavnici privatnih izdavača zatražili su novu evaluaciju udžbenika koja bi obuhvatila i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, koji se, kako su naveli, ponovo favorizuje.

Ponovnom procenom udžbenika od prvog do petog razreda od ukupno 500 nije prošlo 25.

Predstavnica Udruženja izdavača Desanka Radunović rekla je da je u aprilu izašao konkurs za ponovnu procenu već prihvaćenih udžbenika, ne samo za šesti razred, koji radi po novom planu i programu, već i ranije odobrenih udžbenika.

"U junu su neki izdavači dobili rešenja da su njihovi udžbenici odbijeni kao neodgovarajući bez ikakvih obrazloženja i mogućnosti da autori izvrše korekcije i bez mogućnosti komuniciranja sa članovima komisija", kazala je Radunović.

Prema njenim rečima, novo ministarstvo je "pokazalo dobru volju" da se problem reši.

"Nećemo odustati od traženja krivca. Nije problem u udžbenicima, već u političkim odlukama", kazala je predstavnica izdavačke kuće "Klet" Gordana Knežević Orlić.

Privatni izdavači su zatražili i da se na osnovu evaluacije rezultata Ogleda, koji je pokrenut 2003. godine i kojim su otvorena vrata i privatnim izdavačima, napravi kvalitetan zakon ili pravilnik o udžbenicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: