Italijanska odšteta Libiji

Italija će isplatiti Libiji pet milijardi dolara u narednih 25 godina kao odštetu za kolonijalni period, najavio je Silvio Berluskoni.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2008.

15:15

Default images

Libijski lider Moamar Gadafi i italijanski premijer Silvio Berluskoni potpisali su u Bengaziju sporazum o prijateljstvu i saradnji Italije i Libije koji obavezuje Rim da isplati nadoknadu za nedela počinjena u vreme italijanske kolonijalne vlasti od 1912. do 1943. godine.

"Sporazum će se odnositi na iznos od 200 miliona dolara godišnje u narednih 25 godina u vidu investicija u infrastrukturne projekte u Libiji", rekao je Berluskoni pre susreta sa Gadafijem.

On je naveo da bi tim sporazumom trebalo da se "okonča 40 godina neslaganja".

"Reč je o potpunom i moralnom priznavanju štete koju je Italija počinila Libiji tokom kolonijalnog perioda", rekao je šef italijanske vlade.

Berluskoni je rekao da je među projektima koje će finansirati Italija, izgradnja autoputa od zapada do istoka Libije, od Tunisa do Egipta.

Sporazumom se predviđa i saradnja Tripolija i Rima u borbi protiv ilegalne imigracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: