Paragvaj: Izveštaj o torturama

Prvi zvaničan izveštaj o nestalim protivnicima diktature Alfreda Stresnera, od 1954. do 1989. godine, uručen je Senatu Paragvaja.

Izvor: Beta

Subota, 30.08.2008.

14:46

Default images

U izveštaju se opisuje mučenje i nestanak oko 300 političara, studenata i sindikalnih vođa - protivnika generala Stresnera, nestalih u rukama službe državne bezbednosti. Izveštaj, koji je sačinila Komisija za istinu i pravdu osnovana 2003. godine, istorijski je dokument koji nije zakonski obavezujući.

Paragvajski predsednik Fernando Lugo izvinio se u četvrtak u ime države i nazvao režim u Paragvaju od 1954. do 1989. godine "najgorim dikatatorskim režimom kakav se nikada ne sme vratiti u Paragvaju".

"Nadam se da će pravda stići civile i vojnike umešane u torturu i nestanak ljudi", rekao je Lugo.

Tokom 90-ih godina XX veka, 15-tak policajaca je osuđeno na po 25 godina zatvora zbog toga sto su učestvovali u represiji nad Stresnerovim neistomišljenicima.

Za sada se ne zna da li će biti preduzete mere i protiv ostalih osumnjičenih za mučenja.

Stresner, koga je podržavala Partija Kolorado koja je u Paragvaju bila na vlasti 61 godinu, svrgnut je vojnim udarom 1989. godine, posle 35 godina diktature. Pobegao je u Brazil, gde je umro 2006. godine u 94. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: