Kina: Policija ubila 6 osumnjičenih

Policija u Kini je, tokom sinoćne istrage napada u provinciji Sinđiang, ubila šestoricu, a uhapsila tojicu osumnjičenih.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2008.

13:04

Default images

Jedna politička grupa iz iseljeništva optužila policiju da je likvidirala osumnjičene, članove muslimanske nacionalne manjine Ujgura. Državna novinska agencija Sinhua javila je da je policija našla devet opsumnjičenih u kukuruzištu gde su oni, naoružani noževima, započeli "žestoku borbu" protiv policajaca i ranili dvojicu.

Ubijeni i uhapšeni su osumničeni za napad izveden 12. avgusta.

Međutim, predstavnik Ujgurske iseljeničke organizacije u Nemačkoj izjavio je, pozivajući se na svedoke, da je policija opkolila kukuruzište, pozvala preko megafona osumnjičene da se predaju i zapucala na njih.

U toj oblasti naseljenoj muslimanima desila su se tri smrtonosna napada na policiju pre i tokom nedavnih Olimpijskih igara u Pekingu, za koje vlast sumnjiči Ujgure koji žele nezavisnost od Kine.

Pokrajina Sinđiang, na granci Avganistana i Pakistana, bogata je naftom i gasom.

Ujguri govore turski i njihova kultura se razlikuje od kineske većine.

Kritičari kažu da Peking koristi tvrdnje o terorizmu kao izgovor da skrši želju Ujgruraca za nezavisnost i da suzbije izražavanje njihovog identiteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: