Poziv Crnoj Gori da prizna Kosovo

Ambasador Velike Britanije u Podgorici Kevin Lajn ocenio je da je pravo vreme da Crna Gora prizna nezavisno Kosovo.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2008.

14:02

Default images

Lajn je za podgoričku "Pobjedu" rekao da je uveren da će Crna Gora priznati Kosovo pre Samita Evropske unije u septembru. "Razumemo da je pitanje Kosova vrlo osetljivo za Crnu Goru i za odnose sa Beogradom i Prištinom, ali verujemo i da je sada pravo vreme za Crnu Goru da prizna Kosovo", rekao je Lajn.

"Regionalna stabilnost i odgovor na izazove kakav je i pitanje Kosova, zajednički je interes Velike Britanije i Crne Gore. Verujemo da je veoma važno da je međunarodna zajednica ujedinjena u odgovorima na te izazove", naveo je Lajn.

Lajn je ocenio da Velika Britanija ima izuzetno dobre odnose sa Crnom Gorom i rekao da veruje da će to doprineti da Crna Gora bude bliža prijemu u EU i NATO.

"Politički prioritet Velike Britanije je da pomogne Crnoj Gori u tom procesu", rekao je on.

"U EU nije važno koliko si veliki ili mali. Stav Velike Britanije je da EU treba da nastavi sa širenjem. U posljednjih deset godina, taj proces se odvijao prema Istočnoj Evropi i to je glavni uspeh EU", smatra Lajn.

On je naveo i da "ta priča nije završena", već da je to jasna perspektiva i zapadnog Balkana.

"Veoma rado bismo videli Crnu Goru kao deo te slike, dakle, želimo da vidimo Crnu Goru u EU", rekao je britanski ambasador.

"Evropska unija stalno ide kroz proces promena i u tom smislu irski referendum poslednja je manifestacija. Siguran sam da će EU rešiti i taj problem, pre ili kasnije, jer jedan od zadataka EU je da bude spremna da u svakom trenutku odgovori izazovima modernog sveta", rekao je Lajn.

Od proglašenja nezavisnosti 17. februara, Kosovo je, kao nezavisnu državu, priznalo 46 zemalja, uključujući 21 članicu EU, zatim sve članice grupe G-7 i pet zemalja šireg regiona - Albanija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Slovenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: