Milosavljević: "Delta" nema monopol

Ministar Slobodan Milosavljević kaže da Delta nema monopol, već da položaj monopoliste imaju, pre svega, javna preduzeća.

Izvor: Ekonomist

Subota, 30.08.2008.

13:15

Default images

Milosavljević je naveo da u Srbiji ima političke volje da se ojača uloga i nezavisna pozicija Komisije za zaštitu konkurencije, za šta je dobio podršku predsednika Borisa Tadića i najavio da će do kraja godine biti usvojen izmenjeni Zakon o zaštiti konkurencije.

Svi relevantni podaci pokazuju da “Delta“, sa svim svojim kompanijama - Tempo, Maxi i Mini-Maxi, ima manji udeo na tržištu od 40 odsto, što je granica iznad koje postoji dominantni položaj, rekao je Milosavljević za "Ekonomist magazin".

"Priču o monopolima morali bismo dramatično proširiti, da sutra pod udar Komisije za zaštitu konkurencije dođu i NIS, EPS, javna komunalna preduzeća, oni koji asvaltiraju puteve i svi oni koji imaju stoprocentno učešće, ali se njima niko ne bavi, jer su u državnom vlasništvu", rekao je ministar trgovine.

Milosavljević je naveo da NIS nikada u proteklih 15 do 20 godina nije objavio kalkulaciju šta je sa 20 odsto nafte i gasa domaće proizvodnje, koja bi trebalo da budu jeftinija za neke korisnike, na primer, za grejanje vrtića i centara za socijalni rad ili poljoprivredu, zbog toga što nema troškova transporta.

"Time se niko ne bavi, jer i Komisiju i menadžment NIS-a kreira politička elita i dok god Komisiju stvarno ne dignemo na pijedestal, ne možemo govoriti o potpuno fer tržišnoj utakmici u Srbiji“, kazao je ministar trgovine i turizma.

Na opasku da, prema nekim procenama, neefikasnost NIS-a košta državu 200 miliona evra godišnje, Milosavljević je rekao da su "to jako skromne procene" i ukazao da će "monopoli trajati dok god država ne pokaže zube".

"U SAD možda jedini čovek koji je iznad predsednika države je predsednik antimonopolske komisije. On je bog koji zemljom hodi, nikada javno ne obrazlaže stavove, ne ulazi u medijske polemike sa novinarima i političarima. Šta on kaže, to je zakon i važi za sve. Srbija mora takvu poziciju da obezbedi i svom predsedniku Komisije za zaštitu konkurencije", kazao je on.

Odgovarajući na pitanje da li ima političke volje da se to učini i u Srbiji, Milosavljević je rekao da je razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i da ga je on potpuno podržao i obećao da će iza tog koncepta stati nezavisno da li će na “Gaspromnjeft“, NIS ili bilo koga drugog morati da se primeni Zakon o zaštiti konkurencije.

"Apsurdno je da se predsednica Komisije (Dijana Marković-Bajalović) brani i iznosi u medijima argumente za svoje odluke. Nema ona razloga za to, novinari do takve osobe ne smeju da dođu, jer je ona najviši branik tržišta. Ali, za to mora imati podršku države", kazao je on i najavio da će sigurno biti promenjen Zakon o zaštiti konkurencije, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: