Gruzija prekida Moskovski sporazum

Predsednik vlade Gruzije Lado Gurgenidze potpisao je odluku "o prekidu mirovne operacije u Abhaskom i Chinvalskom regionu".

Izvor: Beta

Petak, 29.08.2008.

18:50

Default images

Odluka podrazumeva i neodložno povlačenje oružanih snaga Rusije sa teritorije Gruzije. Ministarstvu za reintegraciju premijer Gruzije je naložio da pripremi saopštenje o poništavanju Moskovskog sporazuma o prekidu vatre i razdvajanju snaga od 14. maja 1994, na osnovu kojeg se ruski mirovnjaci nalaze u Abhaziji.

Naložio je da se prekine automatska zamena tog sporazuma "sporazumom o prekidu vatre", koji je sačinjen i potpisan na inicijativu predsednika Francuske Nikole Sarkozija 12. avgusta.

Ministarstvu je, takođe, naloženo da uputi Ministarstvu inostranih poslova Rusije odluku o prekidu važenja sporazuma "O principima rešavanja gruzijsko-južnoosetijskog konfliikta" od 24. juna 1992. i da zahteva povlačenje ruskih mirovnih snaga iz zone tog konflikta.

Kako je prenela agencija Itar-Tas, Gurgenidze je naložio Ministarstvu spoljnih poslova da obaveštenje o odluci Tbilisija uputi Izvršnom komitetu Zajednice nezavisnih država.

Ministarstvo će, po odluci premijera, uputiti odgovarajuća pisma sa tim odlukama rukovodstvu UN, OEBS, Saveta Evrope, NATO i Evropske unije.

Od obnavljanja oružanih sukoba 8. avgusta Rusija je pojačala svoje mirovne snage u dvema otcepljenim gruzijkim autonomijama, a Moskva je 26. avgusta priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

Prekid diplomatskih odnosa

Gruzija je prekinula diplomatske odnose sa Rusijom zbog ruskog priznavanja Južne Osetije i Abhazije kao nezavisnih država.

"Konačna odluka je doneta. Dobili smo uputstva našeg ministarstva spoljnih poslova i prekinućemo diplomatske odnose sa Ruskom Federacijom", rekao je novinarima zamenik ministra spoljnih poslova Gruzije Grigol Vashadze.

Prema njegovim rečima, interese Gruzije u Moskvi zastupaće ambasada neke zemlje koja, zasad, nije odredjena, a u toku su razgovori o tome sa nekoliko država, prenela je britanska agencija Rojters.

Vashadze je rekao da će u Moskvi ostati gruzijski konzul, vicekonzul i tehničko osoblje ambasade.

Rusija je saopštila da žali zbog odluke Gruzije da prekine diplomatske odnose.

"Mi žalimo zbog takvog poteza gruzijske strane", rekao je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Andrej Nesterenko i dodao da to neće biti od koristi za bilateralne odnose.

Prema rečima Nesterenka, prekid diplomatskih odnosa nije izbor Moskve i odgovornost je na Tbilisiju, prenela je ruska državna agencija Itar-tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: