Nafta će se isporučivati u EU

Ruski ministar energetike Sergej Šmatko izjavio je da Moskva ne planira da prekine ili redukuje isporuke nafte zemljama EU.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2008.

17:26

Default images

U pitanju su zemlje koje su nedavno zapretile sankcijama Rusiji zbog politike prema Gruziji, ali je Šmatko ocenio da Rusija to nije činila ni u vreme hladnog rata i dodao da takve korake neće ni sada preduzimati. On je doda da Moskva čini sve da osigura stabilnu isporuku nafte svim korisnicima u Evropi.

"Činimo sve što možemo da (naftovod) 'Družba' radi stabilno i snabdeva evropske korisnike sa dovoljno nafte", izjavio je u Dušanbeu ruski ministar.

Britanski "Dejli telegraf" (Daily Telegraph) danas je objavio da bar jedna ruska kompanija priprema smanjenje isporuke nafte Evropi, ako države EU u ponedeljak uvedu sankcije Rusiji, kako je ranije nagovestio francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner.

Tvrd stav EU prema Moskvi usledio je posle odluke ruskih vlasti da priznaju separatističke oblasti Gruzije, Abhaziju i Južnu Osetiju.

Iz ruske kompanije "Lukoil" Rojtersu su rekli u telefonskom razgovoru da će nastaviti sa isporukama nafte i naftnih prerađevina po ustaljenom planu, jer od vlade nisu dobili nikakve preporuke da čine drugačije.

Očekuje se da će slično biti i kada je u pitanju isporuka ruskog gasa.

Najveća ruska i jedna od najvećih svetskih kompanija na tom polju, "Gasprom", samo od izvoza gasa u zemlje EU zaradiće ove godine 60 milijardi dolara, tako da analitičari očekuju da ni Rusi nemaju interesa da redukuju snadbevanje.

EU neće razmatrati sankcije u ponedeljak

Lideri Evropske unije neće razmatrati sankcije protiv Rusije na samitu koji će se u ponedeljak održati u Briselu, iako su se neke zemlje založile za to, rečeno je u kabinetu francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner pre samo dva dana izjavio je da EU, kojoj Francuska trenutno predsedava, razmatra mogućnost uvođenja sankcija Rusiji zbog toga što je Moskva ove sedmice priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

Visoki zvaničnik Sarkozijevog kabineta koji je želeo da ostane anoniman rekao je Asošijeted presu (AP) da pitanje sankcija ipak neće biti na dnevnom redu u ponedeljak u Briselu, iako će se raspravljati o situaciji u Gruziji.

Nesterenko: Ne treba prekidati saradnju

Evropska unija ne bi trebalo da prekida saradnju s Moskvom uvođenjem sankcija Rusiji zbog krize u Gruziji, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva spoljnih polova Andrej Nesterenko.

"Nadam se da će razum prevladati emocije", rekao je na koferenciji za novinare Nesterenko komentarišći medijske navode da bi lideri EU u ponedeljak mogli da razmatraju uvđenje kaznenih mera Rusiji zbog njenih akcija u Gruziji i priznavanja nezavisnosti Južne Osetije i
Abhazije.

On je ocenio da su Evropsku uniju "neke zemlje gurnule u sukob s Rusijom", ne navodeći o kojim državama je reč.

EU i Rusija su ostvarile značajan napredak u razvijanju partnertva, i, kako je rekao Nesterenko, bile su "na ivici da naprave veliki pomak u tim odnosima".

Vođeni su, između ostalog, razgovori o stvaranju novog okvira za odnose Moskve i Brisela, a Rusija je pristala da učestvuje u mirovnim snagama predvođenim EU u Čadu i Centralnoafričkoj Republci.

"Realnost je da moramo da sarađujemo da bismo rešili globalne probleme", rekao je Nesterenko, dodajući da se Moskva "oslanja na objektivnost evropskijh lidera i računa na nastavak saradnje" koja je koristila i narodu Rusije i EU.

U odnosu prema NATO-u, koji je takođe kritikovao Moskvu zbog postupaka u Gruziji i priznavanja nezavisnoti Južne Osetije i Abhazije, Nesterenko je bio znatno oštriji.

Optužujući Alijansu da ima dvostruke standarde, on je rekao da je "u pretodnih nekoliko godina NATO vise nego jednom... prekršio Povelju UN i međunarodno pravo".

"Zato nema moralno pravo da pretednuje na ulugu mentora u međunaronim odnosima i procenjuje postupke drugih država", poručio je portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: