Kišinjev se boji za Pridnjestrovlje

Moldavija je saopštila da odbija da prizna nezavisnost otcpeljenih gruzijskih autonomija Južne Osetije i Abhazije.

Izvor: Beta

Petak, 29.08.2008.

16:08

Default images

Moldavija se boji da bi Rusija mogla da prizna nezavisnost otcepljenog Pridnjestrovlja posebno pošto su mnoge zapadne zemlje priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova."Kao i u slučaju Kosova, takvi potezi samo umanjuju odgovornost strana uključenih u konflikt u traganju za kompromisom", navedeno je u saopštenju vlade u Kišinjevu.

Početkom sedmice, ruski predsednik Dmitrij Medvedev je preneo predsedniku Moldavije Vladimiru Voronjinu da je Rusija opredeljena da se pronađe sporazum po kome bi Pridnjestrovlje predstavljalo autonomnu oblast u okviru Moldavije, podsetio je Rojters.

Rusija je početkom devedesetih godina poslala mirovne snage u Moldaviju kako bi se okončao sukob između Kišinjeva i otcepljenog Pridnjestrovlja, naseljenog, kao i slučaju gruzijskih oblasti - Južne Osetije i Abhazije, pretežno Rusima.

Pojedini analitičari smatraju da je posle sprečavanja Gruzije da reši problem "zamrznutog" konflikta u Južnoj Osetiji, Rusija zainteresovana da preuzme ulogu uspešnog posrednika koji bi bio sposoban da pronađe kompromisno rešenje u nekom drugom "zamrznutom" konfliktu.

Pridnjestrovlje je prekinulo sve kontakte sa Moldavijom početkom meseca pošto Kišinjev još uvek odbija da akciju gruzijske vojske u Južnoj Osetiji nazove "agresijom".

Lideri Moldavije i Pridnjestrovlja susreli su se u aprilu po prvi put od 2001. godine u pokušaju da pronađu rešenje za dugogodisnji spor.

Rumunija za mirno rešenje

Rumunija podržava mirno rešenje spora oko Pridnjestrovlja kroz pregovore, saopštile su vlasti u Bukureštu.

Ministarstvo spoljnih poslova preciziralo je da se Rumunija zalaže za potrebu rešenja spora oko Pridnjestrovlja uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Moldavije i u okviru postojećeg pregovaračkog formata 5 plus 2, koji čine OEBS, Moldavija, Pridnjestrovlje, Ukrajina i Rusija, a u svojstvu posmatrača Evropska unija i SAD.

Rumunsko ministarstvo inostranih poslova ističe da je "posebno značajno " da Evropska unija odigra što veću ulogu u rešavanju spora u Pridnjestrovlju, kao i upošte u rešavanju zamrznutih konflikata u zoni Crnog mora.

Nedavno je ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao u susretu sa predsednikom Moldavije Vladimirom Voronjinom da postoje "realne šanse" da se reši konflikt u Pridnjestrovlju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je pre dva dana da su strane u konfliktu oko Pridnjestrovlja raspoložene da prihvate "Memorandum Kozak" iz 2003. godine.

Zamenik šefa administracije ruskog predsedništva Dmitrij Kozak je predložio 2003. godine Moldaviji i Pridnjestrovlju plan o federalizaciji, koji je predsednik Moldavije Vladimir Voronjin tada odbio.

Šefovi diplomatije Francuske i Britanije Bernar Kušner i Dejvid Milibend nedavno su izrazili zabrinutost da bi Rusija mogla da pripremi i za Ukrajinu i Moldaviju sličan scenario kao onaj koji je bio primenjen u Gruziji, navodi agencija Mediafaks.

Pokrajina Pridnjestrovlje se jednostrano otcepila 1992. godine od Moldavija kroz vojni oružani sukob i proglasila nezavisnost, koju do sada niko u svetu nije priznao.

Od tada, međutim, Kišinjev ne kontroliše taj deo moldavske teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: