Vratili se alpinisti

Alpinisti Andrija Bogićević i Sreten Popović vratili su se u Loznicu, nakon pokušaja osvajanja Pamira, planinskog masiva u Tadžikistanu.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2008.

16:41

Default images

Oni su prethodnih 25 dana kao članovi planinarskog društva Radnički iz Beograda učestvovali u ekspediciji koja je trajala od 3. do 28. avgusta, a cilj 14 odvažnih alpinista iz više mesta Srbije bio je vrh Pik Lenjina na 7.134 metra. Popović je danas rekao da zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova nisu uspeli da dostignu sam vrh, već su se popeli na visinu od 6.600 metara.

Završni uspon obavljen je 22. avgusta, ali jak vetar i hladnoća nisu dozvolili članovima srpske ekspedicije da osvoje najviši vrh nepristupačnog Pamira.

Reč je o veoma zahtevnom poduhvatu, jer pored nepovoljnih meteo uslova, na Pamiru, za razliku od Himalaja, nema nosača šerpasa, pa su učesnici pohoda sami morali nositi svoj tovar, sa najneophodnijim namirnicama i opremom.

Bogićević je do sada osvajao Kilimindžaro (5.824) a Popović vrh Monblan (4.810), dok su pre četiri godine zajedno osvojili Ararat

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: