Kosovska policija sprečila incident

Kosovska policijska služba sprečila grupu Albanaca da napadnu novinarsku ekipu Glasa juga i KIM radija u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 28.08.2008.

00:05

Default images

Novinarska ekipa snimala je mesto na kome se u sredu uveče dogodio incident u Kosovskoj Mitrovici i pokušala da razgovara sa lokalnim Albancima ispred naselja Tri solitera, kako bi i od Albanaca čula šta je razlog izbijanja sukoba. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović apelovao je na sve građane Kosova i Metohije da se uzdrže od nasilja.

Pošto su prisutni odbili da daju izjavu novinarima, iz južnog dela Kosovske Mitrovice dotrčala je grupa od desetak mlađih Albanaca koja je uz negodovanje krenula ka ekipi Glasa juga i KIM radija sa namerom da im ne dozvoli snimanje.

Policija je intervenisala i sprečila incident, a na njihovu molbu novinari su napustili mesto događaja.

U vreme snimanja, iz južnog dela Kosovske Mitrovice čuli su se pucnji iz vatrenog oružja.

Apel ministra Bogdanovića

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović apelovao je na sve građane Kosova i Metohije da se uzdrže od nasilja.

"Na prostoru Kosova i Metohije najvažnije je očuvati mir. Apelujem na sve građane u južnoj pokrajini da se uzdrže od nasilja", navodi se u pisanoj izjavi Bogdanovića. Prema njegovim rečima, potrebno je da se što pre rasvetle sve okolnosti oko sinoćnjeg incidenta u Kosovskoj Mitrovici u kojem su povređena četiri srpska mladića.

Dodao je da će vlasti u Beogradu u istrazi tesno sarađivati sa UNMIK-om i pružiti svu pomoć da se vinovnici incidenta otkriju.

"Ovakvi incidenti štete pre svega srpskoj zajednici u Pokrajini, unose nemir, napetost i neizvesnost. Zbog toga, zahtevam od UNMIK-a da ispunjava zadatak na očuvanju mira na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović.

U sredu uveče počeo sukob

U naselju je došlo do sukoba između Srba i Albanaca, u kojem su korišćene kamenice. Incident se dogodio oko 23 sata u naselju Tri solitera, koje je nastanjeno i Srbima i Albancima. Četvorica Srba i trojica Albanaca lakše su povređena. Srbi su pušteni kućama posle ukazane lekarske pomoći u lokalnoj bolnici, a Albanci su lečeni u južnom delu grada.

Dežurni lekar bolnice u severnom delu grada Miroslav Dančetović rekao je da četvorica srpskih mladića imaju povrede glave i donjih delova ekstremiteta, da nisu bili u životnoj opasnosti i da su im povrede nanesene kamenicama i hladnim oružjem.

Komandir Severne policijske stanice Kosovske policijske službe u Kosovskoj Mitrovici Milija Milošević rekao je da je sinoć posle 23 sata, prilikom verbalnog sukoba jednog Srbina i manje grupe Albanaca u mešovito srpsko-albanskom naselju Tri solitera, došlo do okupljanja s obeju strana.

Oko 50 Srba i 50 Albanaca zasuli su jedni druge kamenicama. U sukobu je oštećeno i nekoliko automobila, među kojima i dva UNMIK-ova vozila, a čula se i sporadična pucnjava.

Intervenisali su policajci KPS, a pomogli su im i pripadnici UNMIK-a i vojnici Kfora. Posle desetak minuta situacija se smirila i noć je protekla mirno. Policija je potvrdila da je jedna osoba iz pištolja pucala u pravcu Srba koji su se okupili posle incidenta, ali niko nije pogođen.

Regionalni komandir policije UNMIK-a Dejvid Meklin u izjavi za B92 nije precizirao kako je došlo do sukoba grupa, ali je potvrdio da policija nije privela nijednog učesnika sukoba i kasnijih nereda u kojima su kamenicama oštećena tri vozila policije UN-a i nekoliko civilnih automobila.

"Ne znamo šta je uzrok incidenta, šta je prouzrokovalo problem. Mislimo da je u pitanju samo grupa mladih koji su razgovarali i nakon toga počeli da se tuku. To su informacije koje do sada imamo", rekao je Meklin.

Jutros oko četiri sata specijalizovane jedinice policije UNMIK-a iz Poljske i Pakistana povukle su se iz etnički mešovitog naselja Tri solitera.

Glavni most na Ibru koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni, srpski, i južni, albanski deo, sinoć su blokirali pripadnici policije UN-a i Kosovske policijske službe, a od jutros je prohodan za saobraćaj.

U Mitrovici je mirno, a uočljivo je pojačano prisustvo patrola Kfora, međunarodne i kosovske policije.

Uzdržavanje ili optuživanje

Predsednik opštine (južna) Mitrovica Bajram Redžepi izjavio je Tanjugu da je svaki incident nepoželjan i da kosovski Albanci nisu "zainteresovani za incidente".

"Ne znam kako je to sinoć počelo, ali brzom reakcijom policije i Kfora strasti su na vreme smirene. Bez obzira na to ko je incident izazvao, to je neprihvatljivo i svi treba da se uzdržimo da ne dođe do incidenata", rekao je on.

Redžepi je kazao da će preko opštinskog Komiteta za sigurnost apelovati na sve građane da se uzdrže da ne bude provokacija sa njihove strane i da je i siguran da će opštinsko rukovodstvo i građani Mitrovice dati doprinos u tom smeru.

A predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Zvonimir Stević ocenio je da učestalost incidenata u Kosovskoj Mitrovici predstavlja nastavak pritiska na Srbe, kako bi oni napustili taj prostor.

Stević je osudio vinovnike sinoćnjeg incidenta u Kosovskoj Mitrovici, dodajući da je zabrinjavajuće što, ni posle devet godina, predstavnici međunarodne zajednice ne preduzimaju adekvatne mere da počinioce zločina na Kosovu privedu sudu pravde i adekvatno kazne.

"Bojim se da je sinoćni incident, kada su povređena četvorica Srba, u stvari, provokacija sledbenika predsednika opštine Mitrovica Bajrama Redžepija, koji u svojim javnim nastupima izjavljuje da će uspostaviti vlast na celoj teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Stević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: